Kategoriler
Emlak Haberleri

Aşırı kira artışları için yeni formül! Bölgesel kira artışı geliyor

Türkiye’de aşırı kira artışları son yıllarda giderek artmış ve halkın büyük bir kısmını mağdur etmiştir. Bu duruma çözüm bulmak için Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı yeni bir formül üzerinde çalışmaya başlamıştır. Yeni formül bölgesel kira artışı olarak belirlenmiştir. Bu makalede, fahiş kiralara karşı bölgesel artış çözümünün detayları ve çalışmanın amacı ele alınacaktır.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Kira Artışlarına İlişkin Açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada kira artışları ile ilgili 3 alternatiflerinin olduğunu belirtti. Bu alternatifler;

  • Kira artışlarını TÜFE’ye göre yapmak,
  • Kira artış sınırını yüzde 25’e çıkarmak,
  • Fahiş kira artışlarında hapis cezası vermek.

Bölgesel Kira Artışı Çözümü

Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı, fahiş kira artışlarının önüne geçmek için yeni bir formül üzerinde çalışmaya başladı. Yeni formül, bölgesel kira artışı olarak belirlendi. Kirada yüzde 25’lik zam sınırının uzatılması gündemdeyken kalıcı çözümler için de çalışmalar yapılıyor. Adalet Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı, geçmişten bugüne Türkiye’de bölge bölge ortalama kira artışlarını mercek altına aldı. Geçen seneye kadar kira artışı TÜFE’ye göre hesaplanıyordu. Ama fahiş kira artışları nedeniyle kiraya yüzde 25 zam sınırı getirmiştir. Uygulama 1 Temmuz’da sona eriyor. Bölgesel artışta ise hedeflenen her bölgenin her şehrin tavan artışının belirlenmesi.

7 Bölgenin Enflasyonu Kendi İçinde Değerlendirilecek

Bölgesel kira artışı formülüne göre Türkiye’nin 7 bölgesinin enflasyonu kendi içinde değerlendirilecek ve buna göre kira artışına bir sınır çizilecektir. İki bakanlığın yaptığı araştırma yakında tamamlanacaktır. Yüksek kiraya bölgesel artış çözüm olacak mı bunu da zaman gösterecek.

Aşırı kira artışları için hapis cezası

Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) değişiklikle piyasa ortalamasının üzerinde fahiş kira artışıyla haksız kazanç sağlayanlara bir ila üç yıl arasında hapis cezası verilmesi planlanıyor. Çalışmaya göre ayrıca alım, satım, tüketim mallarının fiyatlarında fahiş artış yapanlar da aynı şekilde ceza alacak. Söz konusu kararla iki yılın üzerinde hapis cezası getirilmesi planlandığı için fahiş kira artışı zanlıları da tutuklu yargılanabilecektir. Bu karar, fahiş kira artışlarının önlenmesi ve halkın mağduriyetinin azaltılması için önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…