Kategoriler
Ekonomi Gündem

Asya-Pasifik piyasaları 211 milyar dolar kaybedebilir

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard & Poor’s (S&P), Asya-Pasifik piyasalarının salgın nedeniyle bu yıl içinde de resesyona girebileceğini ya da resesyon durumuna çok yakın bir düzeyde düşük bir büyüme gerçekleştirebileceğini duyurdu.

Avustralya, Hong Kong, Singapur, Japonya, Güney Kore ve Tayland’da durgunluk olasılığı gören S&P‘nin analizine göre Asya-Pasifik piyasaları yaklaşık olarak 211 milyar dolar kaybedebilir.

Şirket, yılın ikinci çeyrek döneminde salgının önüne geçilmesi durumunda küresel çaptaki ekonominin önümüzdeki yıl toparlanabileceğini belirtti.

Çin’in büyüme tahmini düştü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle Çin’in ekonomik büyüme tahminini düşürdü. Uluslararası alanda faaliyet gösteren Şirket, yüzde 5,7 oranında olan büyüme tahminini yüzde 4,8 oranına çekti.

Standard & Poor’s, “Bazı ekonomik aktiviteler, özellikle hizmet sektöründekiler, tamamen ortadan kalkacak.” öngörüsünde bulundu.  

İnsanların sokağa daha az çıktığını ve daha az seyahat ettiğini aktaran Kuruluş, devlet sınırlandırmaları ve enfeksiyon riskiyle üretimlerde aksama olduğunu belirtti. S&P, Asya-Pasifik piyasalarında arz ve talep şoku yaşandığını kaydetti. Şirket, salgının tahmin edilenden daha uzun süre sürmesi hâlinde bölgedeki ekonomiye daha derin zararlar verebileceğini kaydetti. S&P ayrıca, hane halkları, şirketler, bankalar ve hükûmetler dahil olmak üzere birçok unsurun bu olumsuz sonuçlardan etkileneceğinin altını çizdi.

Havacılık dünyada 113 milyar dolar kaybedebilir

Hong Kong, Singapur, Tayland ve Vietnam’ın millî gelirinin yüzde 10’unu turizm sektöründen sağlanıyor. Çinli turistlerin toplam içindeki payının yüksek durumda bulunuyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşu, bu ülkelerin salgından en sert şekilde etkilenecek ülkeler olduğuna dikkat çekti. Standard & Poor’s, elektronik ve otomotiv sektörlerindeki tedarik zinciri risklerine karşı yüksek düzeyde duyarlı olduğunu belirtti. 

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde havacılık sektörünün 113 milyar dolar seviyesinde gelir kaybına uğrayabileceğini kaydetti. Bu durumun küresel finansal krizinin yaşandığı 2008 yılından sonra en yüksek değer kaybı olacağı öngörülüyor.