Kategoriler
Emlak Haberleri

Bakanlık fırsatçılara karşı harekete geçti

Bakanlık ardı ardına gelen şikayetlerden sonra haksız kazanç sağlayan fırsatçılara karşı atakta bulundu. Kamu bankaları aracılığıyla vatandaşlara destek sağlandığı düşük faizli kredi paketleri fırsatçıların gölgesi altında kalınca Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan duruma el attı.

Bakanlık haksız kazanca izin vermiyor

Geçtiğimiz haziran ayında başlatılan düşük faizli kredi destek paketleri vatandaşı ev ve araba hayaline bir adım daha yaklaştırdı. Ancak mal sahiplerinin bunu fırsata dönüştürdüğü ve satışa sundukları ikinci el konut ile arabaların fiyatlarını bir gecede arttırdığı fark edilmiştir. Hatta bununla kalmayan bazı fırsatçılar el sıkışıp anlaştıktan sonra bile fiyat artışı yapmak isteyince vatandaşlar çileden çıktı. Serbest piyasa algısının biranda farklı yöne çekildiğini görenler son durumu CİMER’e bildirmiştir. Şikayetlerin birikmesinin ardından olaya el atan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan fırsatçılara karşı alınacak tedbirler 2 Temmuz Perşembe günü itibariyle açıklandı.

Fiyatlardaki değişiklikler tespit edilecek

Ruhsar Pekcan yapmış olduğu açıklamada, oluşan fiyat farklarına dair çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü belirtti. İkinci el araç ve konut satışlarında ilan edilen ancak daha sonra değişen fiyatların arasındaki fark tespiti yapılacaktır. Fırsatçılara karşı alınacak önlem için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ortak çalışmalarda yer alacak.

Düşük faiz oranları devam ediyor

Kamu bankalarının hükümet teşvikiyle başlatmış olduğu “tarihi kampanya” birinci ayını doldurdu. Sıfır konutlar için 12 ay ödemesiz, 15 yıla kadar vadeli aylık yüzde 0,64 faiz oranlarının kredi imkanına dönüştürdüğü biliniyor. Kampanya dahilinde ikinci el konut sahibi olmak isteyenler ise faiz oranını yüzde 0,74 üzerinden ödeyecek. Sıfır araçlar için sunulan kredilerde ise aylık faiz oranı yüzde 0,49 ile 0,69 olarak belirlenmiştir. Bu oran ikinci el araçlarda 0,82’ye sabitlendi.

Faiz indirimini gören fırsatçı öne çıktı

Kamu bankalarınca duyurusu yapılan düşük faizli kredi destek paketleri haksız kazanç sağlamak isteyenlere davetiye oluşturdu. Mal sahipleri daha önce aylarca satışını yapamadığı konutların talep gördüğünü fark edince bir gece içerisinde fiyat artışı yaptı. Hatta bununla yetinmeyen fırsatçıların birden fazla kez artış yaptığı görülebilmektedir. Halbuki yapılan bu artışların kârdan çok zarar olacağını fark etmeyen fırsatçıların evi ellerinde kalıyor. En az yüzde 25 ile başlatılan zamların üzerine çıkanlar epey dikkat çekerken yakın zamanda haklarında şikayet kaydı oluşturuldu. Daha önce satmak istedikleri fiyatlarda yeniden satışa sunmaları veya Ticaret Bakanlığı’nın başlatmış olduğu araştırmada yer edinmeleri büyük olasılık gibi duruyor.