Kategoriler
Emlak Haberleri

Balıkesir’de konut satışları yüksek; markalı konut sayısı az

Balıkesir’de konut satışlarında beklenmeyen büyük artış Türkiye İstatistik Kurumu verileri tarafından paylaşıldı. 2020 yılının ilk dokuz aylık sürecine göz attığımızda toplam satış rakamı 24 bin 996 adedi bulmuştur. Artan konut ihtiyacına rağmen bölgede markalı konut projeleri oldukça az.

Balıkesir’de konut satışları yükseliş yakaladı 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, konut satış istatistiklerinde Türkiye’nin geri kalanından kendini sıyıran iller arasında Balıkesir’in de olduğu görüldü. 2020 yılının ilk dokuz ayını kapsayan veriler toplam satış miktarında 24 bin bandını aştı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine ilişkin verilerde toplam satış 29 bin 64 adet olmuştur. 2020 yılının son aylarında rakamlarda beklenen esas değer 35 bin kadar daha artış gösterebilir. Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, ülke genelinde konut satışlarının yükseldiğini söyledi. Balıkesir’inde yükseliş tablosunda yer alması sektörde umut ışığının yeniden görülmesinin nedenini oluşturmuştur. Marmara bölgesinde artış yakalayan konut talepleri, gelişme konusuna ağırlık veren kentlerde satış grafiğini yükseltti. Turizm ve sanayi gibi çok yönlü olan Balıkesir’de ise göç aktif bir şekilde devam ediyor. 

Satışlar sektöre umut ışığı oldu 

Elfi Gayrimenkul Yönetiminden Özkan Aydemir’in, TÜİK verilerini inceleyip değerlendirmeden geçirmesi oldukça önemlidir. Konut istatistiklerinin giderek arttığı dokuz aylık süreçte satış değerini arttıran illerden birisi Balıkesir oldu. Sanayi ve turizm anlamında gelişmişliğini koruyan bölgenin Edremit, Bandırma, Karesi ve Altıeylül ilçeleri satışta aktiftir. Lokasyon anlamında kazancı daha yükseğe taşıyan ilçeler, 2019 yılından bu yana değerini arttırdı. Göç alma konusuna değinen Aydemir, diğer illerden aktif bir şekilde göç aldıklarını söylüyor. Bu da il genelindeki konut ihtiyacını daha yükseğe çıkarmaktadır. Sektörlerin bu şekilde işlediğini söyleyen yönetim kurulu üyesi, inşaat sektörünün isteğe bağlı artışa geçmesinin piyasa adına verimlilik getirdiğini söyledi. 

Nüfus artışı ve şehirleşmenin katkısı büyük 

Aydemir, Balıkesir’de şehirleşmenin başlamasıyla birlikte satış grafiklerinde seyirlerin değiştiği bilgisini verdi. Göç alması, özellikle pandemi sırasında artan göç durumu nüfus sayısında belli oranların aşılmasını sağladı. Güney Marmara’nın en stratejik bölgesini oluşturan Balıkesir bu süreçte ilgi görmeye devam edecektir. Üstelik komşuları olan Bursa ve İzmir’in ağı şehre doğru kaydıkça lokasyonun ne denli önemli olduğu daha net anlaşılacak. Markalı konut projelerinin beklenen düzeyin altında olması, salgın hastalıkla birlikte değişen trendlere yönelik artış gösterebilir. Artık home office sisteminin benimsenmeye başlandığı Türkiye’de insanlar daha rahat bir evin arayışına girdiler. Sosyal donatıların çeşitliliği ve gündelik ihtiyaçlara yönelik alanların çokluğu ‘insan odaklı’ projeleri doğurdu. Günümüzde aranan odak noktası satışları yükseklere çıkarmayı sürdürecektir. 

Benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.