Kategoriler
Emlak Haberleri

Batman ilinde konut fiyatlarına fahiş zam!

Batman ilinde konut fiyatları yeniden belirlenirken, yapılan fahiş zamlar vatandaşların dikkatini çekmeye devam ediyor. Düşük konut faiz destekleri ve emlak kampanyalarının yeniden gündem oluşturduğu Türkiye’de, yakın zamanda emlak fırsatçıları en önemli sorun haline dönüştü. Yurttaşların ise en endişeli olduğu iki konudan birisi olan konut fiyatları, neredeyse yeni tip koronavirüs (covid-19) hastalığından da önce geliyor.

Batman ili fahiş zamlar ile dikkat çekti

1 Haziran 2020 tarihinde normalleşmenin başladığı Türkiye genelinde, son birkaç aylık döneme ilişkin duraksama unutuldu. Normal dönemin kapısının aralandığı süreçte, duran ekonomiyi canlandırmak ve kaygıları bir nebze olsun rahatlatmak adına düşük faizli krediler uygulamaya sokulmuştur. Yakın zamanda “tarihi fırsat” olarak lanse edilen faiz oranlarına karşı, pek çok firma konut projelerinde indirim kararı aldı. Ancak bu durumun haksız kazanca dönüştürüldüğü bilinirken, aylarca konut satışı gerçekleştiremeyenlerin konutları üzerinden kar sağlama isteği gözlerini döndürdü.

Salgına rağmen konut satışları devam ediyor

İnsanların bir dönem boyunca evlerine kapandığı ve sosyal izolasyon durumunu koruduğu süreçte; sadece market alışverişi ile gününü geçirenler şimdilerde konut alımı için dışarı çıkıyor. Tüm yasaklara rağmen konut satışları gerçekleşmiş olup süreç sonunda belirlenen kampanyalarla birlikte artış yaşamıştır. Bu durumun korona dahilinde artışa neden olduğu ve fiyatlardaki zamların fahiş oranlara yaklaştığı bilinmekte. Konut pazarında yaşanan bu değişim, fiyatları istenmeyecek düzeyde iki katı arttırdı. Kamu bankalarının destek sağladığı sürece ilişkin vatandaşın bankalara koştuğu bilinirken, kredi faiz oranlarının aylık yüzde 1’in altına düşmesi sektör açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle bankalarda hafta içi yoğun mesaide bulunan personelin, kapı önünde oluşan kuyrukla baş etmesi gerekiyor.

1+1 daire fiyatları 150 bin Türk Lirası’nı aştı

Batman şehrinde yaşanan bu gelişmeleri bir fırsata dönüştürenlerin sayısı epeyce fazla.  Konut fiyatlarında yaşanan artış, yüz metrekarenin altındaki 1+1 dairelerde 150 bin TL’den başlayarak, 200 bin TL’yi buluyor. Bu fahiş fiyat uygulamasının 2+1, 3+1 ve 4+1 dairelerde de yaşandığına dikkat çekilirken; 2+1 daire fiyatları 200 ila 300 bin TL, 3+1 daire fiyatları 300 ila 500 bin TL arasında değişmektedir. Ayrıca 4+1 daire fiyatlarının 500 bin TL’den satışa sunulduğu ve bu rakamın alıcının tercihine göre daha da yükseldiği söylenebilir.

Batman’daki konut fiyatlarının adeta Antalya, İzmir, Mersin gibi büyük şehirlerle yarıştığı görülüyor.

Serbest piyasa fırsatçıların önünü açan bir uygulama

Konut fiyatları zam üstüne zam yaşarken, haliyle buna en büyük sebep verenler mal sahipleri oluyor. Piyasa üzerinde belirleyici bir etmenin bulunmadığı ve serbestliğin işleri zorlayıcı bir hale soktuğu bilinmektedir. Bu durumundan en zararlı çıkan kişiler yine yoksullar ve evsizler olmakta. Ekonomi bazında Türkiye üzerindeki kazançlara bakılırsa, 40 sene çalışan biri dahi belirlenen bu yeni fiyatları karşılayamaz. Bu artışta düşük faiz oranlarının yanı sıra Batman ilindeki pek çok nedenleri de eklemeyi unutmayalım.

Konut sorunu bir türlü çözüme kavuşmuyor

Sorunu gündeme taşımak ve çözüm önerileri getirmek için belediyenin sıkı çalışması gerekirken, meram istenilen düzeyde anlatılamadı. Tüm bu nedenleri birleştirirsek, il genelinde konut sorunlarının devam edeceği fazlasıyla aşikâr. Bayındırlık birim fiyatlarına göre bir konutun bu zamanda metrekare maliyeti 85 liraya denk geliyorsa, temel sorunlar yeterli çözüme ulaşamaz. Yanlış politikaların yine vatandaşa vurduğu gözlemlenirken, konut fiyatları 85 lira yerine 100 liradan açılış yapmıştır. Bu rakamın yalnızca bu değerde kalmadığı ve 300 liraya ulaştığı da biliniyor. Bu tür büyük sorunların çözülmesi adına yeni imar alanları oluşturulmalı ve kentsel dönüşüme izin verilmelidir.

Kaynak: batmansonsoz