Kategoriler
Emlak Haberleri

Birinci el konutlar alıcılar tarafından tercih edilmedi

Birinci el konutlar vatandaşın radarından çıktı. Günümüz ekonomik koşullarında yapılan tarihi indirim girişimi bu yılın haziran ayını kökten değiştirdi. Konut satışında yaşanan artış 190 bini bulurken, bu rakamlarda yer alan birinci el konut satışları istenilen düzeye ulaşmadı.

Birinci el konutlar tercih edilmiyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran ayındaki toplam satışın üçte biri birinci el, üçte ikisi ise ikinci el satıştan oluştu. Tüm bu artışın altı aylık toplam rakamda birinci el konutlardaki düşüşü gözler önüne serdiği görülüyor. Bu nedenle vatandaşlar yükselen fiyatlarla birlikte birinci el konutları tercih etmekten epey uzak kaldı.

Haziran ayı istatistik verilerince bir ayda toplam 190 bin konut satışı yapılmıştır. Daha önce aylık bazdaki rekorun 202 bin adetle geçen yıl aralık ayı olduğu biliniyor. Henüz bu rekorun geçilmediği ancak konut satışlarının bu yılın haziran ayında önceki yılın ayına göre rekora ulaştığı görüldü. Pandemi nedeniyle nisan ve mayıs aylarında duraksayan satışlar yükselişi hızlı bir şekilde yakalamıştır. Bu yükselişin esas nedeni kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faizli kredi fırsatları. Ancak bununla birlikte yükselişe neden olan bir diğer etmen yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının oluşturduğu kaos ortamıdır. Gelecek kaygısını üstlerinde hisseden vatandaşların nisan ve mayıs aylarında konut alımlarını gözden çıkardığı görülüyor. Bu ertelenmeler normalleşmenin ardından haziran ayında yeniden öne çıktı.

Birinci el satış daha önemli

Toplam satışın yüksek seyrinin güzel olduğu biliniyor fakat en önemlisi birinci el satışların rakamlarıdır. Haziran ayı tablosu genel itibariyle iyi olmasına karşın, abartılacak bir yanı yoktur. Bu yılın haziran ayına ait birinci el konut satışı, haziran aylarının rekorunu elde etmiştir. Yine tüm bu rekorlara karşı ilk 6 aylık satış rakamlarında yılın gerisinde kaldı. Bu durumun ortaya çıkış nedeni ise önceki aylarda yaşanan durgunluktur.

Yönü ikinci el konut satışlarına çevirirsek istenilen rakamların yine ulaşılamadığı fark edilebilir. Bu yılın haziran ayında düşük faizli kredi fırsatlarına rağmen satışlar 59 bin bandında kaldı. Ancak daha önceki aylarda rakamın 75 bine ulaştığı biliniyor. Bu rakam geçen yılın aralık ayında ortaya çıkmıştır.

Müteahhitler yeniden düşünmeli

Düşük kredi faizlerine rağmen ters istikamette giden satışların nedeni sorgulanmalıdır. Bunun için bugünkü enflasyon ve gelecek kaygısının hesaba katılması gerekiyor. Haziran ayında 190 bin konut satışının yüzde 31’ini ilk el satış oluştururken, bu rakam ikinci elde yüzde 69’a yükselmiştir. Bu sayede düşük faiz imkanlarının tam olarak istenileni vermediği daha net anlaşılıyor. Olumsuzluğun çözümü adına müteahhitlerin yeniden oturup düşünmesi ve ilk el konutların tercih edilmemesinin nedenini bulması gerekmektedir. Özellikle yaşanan fiyat artışlarının birinci el konutların satışlarına engel olduğu tekrar ve tekrar hatırlanmalıdır.