Kategoriler
Emlak Haberleri

Borçlanma senedi yabancıya kolaylık sağlayacak

Borçlanma senedi adına yatırım yapmak isteyen yabancılar için işler kolaylaşıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ait yabancı merkezi saklama kuruluşu, Euroclear Bank ile iş birliği içine girecek. Türkiye’de ihracatı süren ve işlem gören devlet iç borçlanma senetlerine kolay ulaşılması ve yeni yatırımların önünü açacak olan bu iş birliği, özellikle yabancı yatırımcıları bir hayli sevindirdi. Türkiye üzerindeki bir bankada hesabı olması gereken şartın ortadan kaldırıldığı yeni karar sonrası; mevcut Euroclear hesapları üzerinden her türlü DİBS’lere erişim sağlanacaktır.

Borçlanma senedi için yeni dönem başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çalışmaları sonucunda devlet iç borçlanma senetlerine (DİBS) takas ve saklama yetkisinin verilmesine ilişkin yeni karar onay aldı. Yabancı merkezi saklama kuruluşu (YMSK), Euroclear Bank ile ortak hareket edeceklerini duyurdu.

Bakanlık tarafından paylaşılan yazılı açıklamada, DİBS’lere takas ve saklama hizmetini sağlayan yabancı merkezi saklama kuruluşu (YMSK) ve Euroclear arasında süren gelişmeler nihayet ortak bir payda yakaladı. Bakanlık, Euroclear Bank saklama özelliğinin artık yurt dışı yerleşkelerinde de mümkün hale geleceğinin haberini verdi. Dolar, avro, altın cinsi Türk tahvilleri ve hatta bunlar arasında Türk lirasına erişim sağlanabilecek.

Devlet iç borçlanma senetleri; takas ve saklama hizmetlerinin verilebilmesi adına yabancı merkezi saklama kuruluşu Euroclear Bank ile iş birliğinin olumlu sonucunu paylaştı.

Yabancının yurt içinde hesabı olması gerekmiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Euroclear Bank ile ortak kararının ardından, yabancı yatırımcıların Türkiye’de ihraç edilen ve işlem gören DİBS’lere ulaşmasının daha kolay bir yolu yaratıldı. Buna göre, yurt içi hesaba gerek olmadan her türlü para birimine kolayca ulaşım sağlanacak ve yatırımın önü açılacaktır.

Yabancı yatırımcıların özellikle Türkiye üzerinde işletmelerini büyütme isteğine yanıt veren Bakanlık; Euroclear hesapları üzerinden, her türlü devlet iç borçlanma senetlerine ulaşabilecek.

Maliye BakanıBerat Albayrak’ın 9 Haziran 2020 tarihinde twitter hesabı üzerinden yaptığı duyuruda, İstanbul Finans Merkezi hedefleri kapsamında sermaye piyasalarının uluslararası standartlarına uyum süreci başlatıldı. Yapılan değişikliklerin ardından adımların sürmeye devam ettiği sürece ilişkin, Euroclear ile başlatılan iş birliği çerçevesinde yabancı yatırımcıların TL, döviz ve altın cinsinden tahvillere kolayca ulaşabileceğinin altı çizildi.

Türkiye üzerindeki bu gelişmenin özellikle yurt dışı bağlantılarını güçlendireceği görüşü, Türk yatırımcıları da aynı oranda sevindiriyor. Euroclear saklama özelliğinin Türk tahvillerini farklı uluslararası piyasada göstereceğini ve teminat kabul edilme özelliğini arttıracağı düşünüldü. Genellikle uluslararası yatırımcıların tercihlerini operasyonel ve ekonomik sebeplerle takas ve saklama hizmetlerinde ağırlıklı olarak yabancı merkezi saklama kuruluşlarını tercih ettiği bilinmektedir.

İş birliğinin sonunda olumlu gelişmeler bizleri bekliyor

Uzman analistler, ortaya çıkan yeni ortaklığın özellikle yabancı yatırım fonlarında yaşanacak ilgi artışında olumlu sonuçlar doğuracağını ve bunun da maliyetleri giderek düşüreceği görüşünü paylaşıyor.

Uluslararası bağımsız denetim şirketi olan PwC’nin araştırmalarında; Euroclear ile takas ve saklama hizmeti konusunda iş birliğine giden diğer ülkelerin finansman maliyetlerinde ciddi bir düşüş yaşandığı ortaya çıktı. Yapılan bu ortaklıkların sadece 10 yılda gayrisafi yurt içi hasılatlara 3,8 milyar dolar katkıya neden olduğu görülmektedir.

El sıkışılan yeni iş birliğinde yabancı merkezi saklama kuruluşları, kısa zamanda ülke genelinde ekonomik katkıyı yukarıya taşıyor. Uzun vadeli sürdürülebilir finansman kapısını aralayan Euroclear, Türkiye’nin yapmış olduğu hedefler doğrultusunda isteklere olumlu yanıt verecek.