Kategoriler
Emlak Haberleri

Bradford Eyüp’ten daha uygun

Bradford Eyüp’ten daha uygun duruma gelmiştir. Çünkü konut fiyatları Türkiye’de çok yükselmiş durumdadır. Detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Türkiye’de Konut Piyasası

Günümüzde Türkiye’de konut satışları, birçok faktörden ötürü hızla düşmeye devam ediyor. TÜİK’in açıkladığı Ocak ayı verileri bu durumu net bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye genelinde konut satışları yüzde 17.8 azalmıştır. Böylece 80 bin 308 ile son 11 ayın en düşük seviyesine ulaşılmıştır. Bu düşüşteki en önemli etkenlerden biri, kredi faiz oranlarının yüksekliği ve cep yakan ev fiyatları olarak görülüyor.

Yurtdışına Yatırım Yapmanın Avantajları

Bu durum, birçok insan için ev sahibi olmayı zorlaştırırken, gayrimenkul yatırımcılarını da tereddüte düşürüyor. Konut alıcılarının talebi, yüksek kira getirisi ve kısa geri dönüş süreleri nedeniyle yurt dışı yatırımlarına yöneliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin yurt dışındaki doğrudan yatırımları 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 163,7’lik bir artışla 2 milyar 86 milyon dolar ile rekor kırdı.

Bradford Eyüp’ten daha uygun

Her yıl artan yurt dışı gayrimenkul yatırımlarında, Türkiye fiyatlarıyla yatırım imkanı sunan ülkelere ilgi büyük. Özellikle İngiltere, öne çıkan destinasyonlardan biri. Türkiye’de 4.5 milyon TL’ye alınabilecek bir evin ortalama kira getirisi 15 – 16 bin TL civarında iken, İngiltere’de aynı fiyata alınan bir evin kira getirisi daha yüksek. Örneğin, İstanbul’un Eyüp semtinde 9-15 milyon TL’ye bulabileceğiniz bir daireye karşılık, İngiltere’nin Bradford şehrinde 4.5 milyon TL’nin altında yeni inşa edilmiş bir daire bulunabiliyor.

İngiltere’de Yatırım Fırsatları

İngiltere’deki gayrimenkul yatırımları, Türkiye’dekilere göre yüzde 65’in üzerinde kira getirisi sağlayabiliyor. Özellikle yaşlılara ve bakıma ihtiyacı olan kişilere yönelik “Destekli Yaşam Projeleri” bir fırsat olmaktadır. Yatırımcılar için son dönemde bu tür projeler dikkat çekici bir fırsat haline gelmiştir. Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery, bu projeler ile ilgili açıklama yapmıştır. Bu projelerin İngiltere’de bireysel yatırımcılara açılması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca yaşlı nüfusun artması ile birlikte, bu tür konut projelerine olan talebin arttığını belirtmiştir. Bu projeler, yatırımcılara pound bazında yüksek getiri garantisi sunmaktadır.

Yıllık kira getirisi net yüzde 10 olan ve her sene enflasyon üzerinde yıllık kira artışı yapılan bu konutlar, yatırımcılar için kesintisiz bir gelir kaynağı oluşturuyor. Bakım, onarım ve yönetim faaliyetleri kiralamayı yapan şirket tarafından karşılanmaktadır. Bu da yatırımcılara ek bir avantaj sağlamaktadır. Ortalama kira artışlarına bağlı olarak, 25 yıllık süreçte sermaye kazançları hariç, yatırımın yüzde 400’ünden fazla getiri sağlaması beklenmektedir.

Destekli Yaşam Projeleri, toplumun en savunmasız bireylerine konut ihtiyacı sağlamaktadır. Ayrıca yatırımcılara aynı zamanda etik bir yatırım fırsatı sunmaktadır. Bu projeler, yatırımcıların 10 yıldan kısa sürede yatırımlarını amorti etmelerine olanak tanımaktadır. Ve ayrıca yüksek sterlin bazında kira getirisi sağlamaktadır.

Türkiye’deki konut piyasasındaki mevcut zorluklar, birçok yatırımcıyı yurt dışına yönlendiriyor. Bradford gibi şehirler, Türkiye’deki yüksek fiyatlar ve düşük kira getirileriyle karşılaştırıldığında, yatırımcılara cazip fırsatlar sunmaktadır. Yatırım kararlarınızı değerlendirirken, Bradford’un sunduğu avantajları ve İngiltere’deki yatırım fırsatlarını göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Emlak haberler için tıklayınız…