Kategoriler
Emlak Haberleri

Büro ve iş kredi faizleri fiyat artışına neden oldu

Büro ve iş kredi faizlerinde yaşanan düşüş, konut ve otomobil fiyatlarına yaramadı. Geçtiğimiz 1 Haziran tarihinde kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faizli kredi paketleri yeni konut kampanyalarına da neden oldu. Ancak konutlara talep artışı yaşandığını görenler konut ve taşıt fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor.

Büro ve iş kredi faizleri düştü

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre; mart ayının başından bu yana devam eden yeni tip koronavirüs (Covid-19) tüm dünyada ve Türkiye’de olumsuz süreci başlattı. Ekonomide etkileşime giren sektörlerin başında ise otomotiv ve konut sektörü geliyor. Sektörlerde yaşanan en büyük artışın talep karşısında stok azlığı olduğu bilinirken, sıfır araç ve konutların arz-talep ile enflasyon, döviz ve maliyet artışı gibi faktörlerde hesaba katılmalıdır. Fiyatların en az yüzde 25 arttığı günümüzde, kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faizli kredi indirimleri yaşanan artış nedeniyle vatandaşa kazandırmıyor.

Büyük ödeme güçlüğü yaşanabilir

Hamzaçebi, yapılan güncel hesaba göre emekçiler tarafından zorlukla alınan araç ve konutların ödemesi her geçen yıl enflasyonun altında ezilecek. Satın alma gücü düşürülen ve sömürülmesi açık haline gelen emekçi, yıllar içerisinde ödeme güçlüğüyle yüzleşecektir. Bu nedenle bankalar tarafından “tarihi indirim” fırsatına aldanarak borçlanılmaması gerekiyor. Bu nedenle “ayağınızı yorganınıza göre uzatın” demek daha doğru olacaktır.