Kategoriler
Emlak Haberleri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 4 bin 413 adet lojmanı elden çıkardı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından satışa sunulan devlet lojmanlarından 4 bin 413’ü yeni sahiplerini buldu. Yıl sonuna dek açık ihale yöntemiyle ev sahibi yapmaya devam edecek olan Bakanlık, toplamda 10 bin lojmanı elden çıkarmayı hedefliyor. Bedelin 1 milyar 99 milyon 424 bin 39 lira olduğu aktarılırken, belirlenen rakamdan yalnızca 4 bin 413 konutun satışı tamamlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı lojmanlarını satmaya devam ediyor

Milli Emlak Genel Müdürlüğü altında satışlarına devam eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, satışlar hakkındaki detaylı bilgiyi yetkililer aracılığıyla AA muhabirine aktardı. Kamu konutlarının ekonomiye kazandırıldığı süreçte, Türkiye genelinde en çok Ankara’da konut satışı gerçekleştirildi.

3 bin 265 lojman satışı ile öne çıkan Ankara’yı, 600 ile İstanbul, 474 ile İzmir, 362 ile Edirne, 187 ile Konya, 148 ile Gaziantep, 137 ile Antalya ve 133 ile Mersin ili takip etti. Türkiye genelinde 65 ilde satışa çıkan 1 milyar 950 milyon 890 bin 481 lira değerindeki, toplam 8 bin 889 konut satışı için yakın zamanda harekete geçilmiştir.

Belirlenen yeni hedefe göre; ilk etapta satışa sunulan ve bedeli 1 milyar 99 milyon 424 bin 39 liraya tekabül eden 4 bin 413 lojmanın satışı tamamlandı. Pandemi dönemi boyunca sosyal izolasyon kuralları kapsamında durdurulan ihaleler 15 Haziran’da yeniden başlamış; yıl sonuna kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı altında satışa çıkarılan 10 bin kamu konut ihalesinin gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir.

Memurlara öncelik hakkı tanındı

Açık ihale yöntemine tabi tutulan devlet lojmanlarında öncelik hakkı, kat mülkiyeti olan dairelerde oturum sağlayanlar ve ikamet etmeyi sürdürdükleri lojmanın ihalede belirlenen bedel üzerinden ödeme yapanlar olmasına karar verildi.

İkamet edilen lojmanı satın almak isteyen memurlar için, 5-7 ila 10 yıl süren ödeme seçenekleri sağlanıyor. İhale süresince en yüksek bedel üzerinden ödeme koşullarını kabul eden memur; ihale bedelini 5 yıl içerisinde ödemeyi başarırsa konutunu dilediği gibi satabilecek.

Lojmanı satın alan memur, konutun yüzde 20’sini peşin ödemesi halinde kalan tutar 60 ay üzerinden ödemeye tabi tutulacaktır. Ayrıca, yüzde 25’ini peşin ödemeyi kabul eden memurlar kalan tutar için 84 ay, yüzde 30’u kabul edenler ise kalan tutarı 120 ay içinde ödeyecek. Yıllık TÜFE oranlarındaki artışlarla birlikte taksitli ödemenin devam edeceği aktarılırken, TÜFE hesabı en fazla yüzde 12 olarak hesaplanacaktır.

Ayrıca peşin satın alımlarda ihale bedeli üzerinden yüzde 10 indirim fırsatı yakalamak mümkün. Memurun oturduğu lojmanı satın almak istememesi halinde ise, kamu konutu teklifi en yükseğe çeken kişiye belirli şartlar üzerinden satılacak. Satışta ödeme seçeneklerinin yüzde 25’i peşin olmak üzere 24 aya varan taksit seçenekleri olduğu hatırlatıldı.

Toki haberlerine göz atmak için tıklayınız.