Kategoriler
Emlak Haberleri

Deprem bölgesinde 38 günde 43 bin inşaat başladı

Hükümet, depremzede vatandaşların bir yıl içinde kalıcı konutlarına yerleştirilmesi için seferberlik ilan etmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesinde 650 bin konut yapmayı hedefliyor ve 38 günde 43 bin evin inşaatına başlanmıştır.

Konu ile ilgili Sabah’tan Dilek Güngör’ün haberine göre 38 günde 43 bin evin inşaatına başlandığı belirtilmiştir. Hızlı bir şekilde harekete geçen hükümet, depremzede vatandaşların kalıcı konutlarına yerleştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Gaziantep’te üs kurarak 35 bin 451 konut ve 7 bin 976 köy evinin yapımına başlanmıştır. Önümüzdeki hafta itibarıyla 11 ilde eşzamanlı olarak temel atılacak.

Hedeflerine doğru emin adımlarla ilerleyen hükümet, 2.5 ay içinde 319 bin konutun yapımına başlayacak. Toplamda 650 bin konutun yapılması planlanıyor. Deprem bölgesindeki çalışmaların koordinasyonu AFAD tarafından sağlanırken TOKİ ve Emlak Konut tarafından Gaziantep, Adıyaman ve Hatay’da 5 bin 480 geçici barınma alanı kuruldu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, kentsel dönüşümle ilgili yeni kanuni düzenlemelerin seçim beyannamesinde yer alacağını belirtirken, Bakan Kurum da afet bölgesindeki çalışmalarla ilgili sunum yaptı. Kahramanmaraş’ta da çalışmalar devam ederken, yaklaşık 10 bin vatandaş çadırdan konteynerlere alınmıştır. Rezerv konutlardan 480’ine Kahramanmaraş’ta ve 700’üne Malatya’da depremzede aileler yerleştirilmiştir.

Bakan Murat Kurum, deprem sonrası yapılacak konutlar için mikro bölgeleme, jeolojik ve zemin etütlerinin yapıldığını ve radye temel ve tünel kalıp sistemlerinin kullanıldığını belirtti. İddialara cevap vererek, ülkede binlerce artçı deprem olmasına rağmen inşaatların yapıldığını ve asıl önemli olanın doğru zeminde ve doğru şekilde yapmak olduğunu söyledi. TOKİ’nin yaptığı afet konutlarının tamamının ayakta olduğunu ve birçoğunun 1 yıl içinde yapıldığını da vurguladı.

Enkaz kaldırma 3-4 ay sürecek

Bakan Kurum, enkaz kaldırma çalışmalarının illerin master plan ve tasarım çalışmaları ile eş zamanlı yürütüleceğini ifade etti. Enkaz kaldırma işlemlerinin 3-4 ay sürmesi gereken yerlerde tasarıma uygun yapılaşmanın da başlayacağını belirtti.

Sözleşme imzalayan inşaat firmalarına 240 gün süre koyduklarını söyleyen Bakan Kurum, daha önceki depremlerin ardından yapılan konutların 6 ayda teslim edildiğini ve burada da 1 yıl içinde konutların inşa edileceğini söyledi. Afet konutlarının tamamlanmasının ardından hak sahipliğinin kura çekilerek belirleneceğini ve ödemelerle ilgili detayları da paylaştı.

18 yıl vade ve sıfır faiz ile ödeme imkanı

Bakan Kurum, deprem konutlarının yüzde 60’a varan sübvansiyonla devlet tarafından karşılandığını ve konutlara yerleştirildikten sonra 2 yıl ödemesiz, 18 yılda sıfır faizle ödeme yapılabileceğini belirtmiştir. Bedelin yüzde 60’ını da sübvansiyonla devletin karşıladığını vurguladı.

Bakan Kurum, Marmara Bölgesi’nde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi ve İstanbul’da 500 biner kentsel dönüşüm rezerv şehirlerinin oluşturulması planlandığını açıkladı. Amacın olası bir depremde 1 milyon vatandaşın kurtarılması olduğunu belirten Kurum, İstanbul’da 1.5 milyon riskli ve 300 bin acil dönüşmesi gereken konutun olduğunu ifade etti. 188 farklı alanda kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini ve 98 bin konutun dönüşümünün sürdüğünü söyleyen Kurum, 695 bin konutun dönüştürüldüğünü vurguladı.

Bakan Kurum ayrıca, hasar tespit çalışmalarıyla ilgili de bilgi verdi. 196 bin binanın ağır hasarlı olduğunu, yıkılan bina sayısının ise 31 bin 934 olduğunu açıkladı. Yıkılan binaların yüzde 6.15’inin imar barışına başvurduğunu, yüzde 96.5’inin eski yönetmeliğe göre yapıldığını ve yüzde 3.5’inin ise yeni yönetmeliğe göre yapılan binalardan olduğunu belirtti.

Deprem bölgesinde küçük sanayi siteleri inşa edilecek

Deprem bölgesinde küçük sanayi siteleri de inşa edileceğini söyleyen Bakan Kurum, Kahramanmaraş merkezde 1.000, Pazarcık’ta 139, Malatya merkezde 295 olmak üzere toplam 1.434 gıda, ulaştırma, oto, elektrik, ağaç işleri gibi küçük sanayi sitesi yapılmasının planlandığını ifade etti. Ayrıca Adıyaman, Malatya, Nurdağı, Hatay ve Kahramanmaraş’ta 22 bin 451 adet geçici ticari ünite oluşturulacağını da sözlerine ekledi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…