Kategoriler
Emlak Haberleri

Depremden sonra kiraya yüzde 25 zam yapan ev sahipleri tepki çekti

Depremden sonra fırsatçıların yenilenen kazanç düşüncesi İzmir’de konut kira bedellerinin zamlanmasıyla sonuçlandı. Bayraklı ilçesinde yıkılan binalara istinaden çoğunluğun büyük riskli olarak tespit edildiği konutlarda yaşam zorluğu giderek baskınlaşıyor. Depremin ilk 3 gününü arkalarında bırakan pek çok depremzede soğuk kış günlerinde çadır hayatına başladı. Bir diğer yandan bölgede enkaz çalışmalarının sürdürüldüğü, çoğunluğun ise çalışmaları yakından takip ettiği belirtildi. Bina altında kalan yakınlarına ulaşmak isteyen depremzedelere bir diğer kötü haber ev sahiplerinden geldi. Başlarını sokacak yeni bir daire için kira artışını gündeme getiren fırsatçılar ‘İzmir’in yüz karaları’ olarak nitelendiriliyor.

Depremden sonra kiraya zam!

Geçtiğimiz günlerde Ege denizi açıklarında meydana gelen 6,6 şiddetindeki deprem Bayraklı ilçesini savaş alanına döndürdü. Yıkılan binalarda AKUT ve UMDER ekiplerinin kurtarma çabalarına giriştiği esnada İzmir Büyükşehir Belediyesi dahilinde diğer ilçelerin belediyeleri bir araya geldi. Depremzedelere başta çorba olmak üzere, battaniye, çadır ve kişisel malzeme yardımlarında bulunuldu. Saatler sonra bile çalışmaların devam ettiği bina alanlarında sayısız insan ve hayvanın göçük altından çıkarılması ekipleri de motive etmişti. Depremde aile bireylerinden kayıp vermeyen vatandaşlar ise kendilerine acilen yeni bir yaşam alanı bakmaya başladılar. Çadır hayatının zorluklarına karşı bir araya gelen birden fazla aile ev kiralamaya karar verdi. Ancak cepleri ellerinde onları karşılamaya çıkan bazı fırsatçılar ev sahibi olma özelliğiyle kazanç kapısını arttırmaya çalıştı.

Kiralık evlerde talep artışı yaşanıyor

Depremden sonra riskli binalarda oturum sağlayanların evlerini hızla boşalttığı ve çadır yaşamında bir şekilde idare etmeye çalıştıkları haberi verildi. Kasım ayının gelmesiyle birlikte soğuk havaların kendini daha belirgin bir hale getirdiği İzmir’de depremzedeler yeni bir yaşam alanı bulma telaşına girdiler. Kiralık evlere oluşan talebin özellikle çadır, okul, spor salonu, cami ve misafirhanede kalanlar arasından geldiğini fark eden fırsatçılar durumu haksız kazanca dönüştürmeye çalıştı.

Artan fiyatlar üzerine tepkilerin hedefinde ev sahipleri var

Oluşan yaralarına bir nebze çözüm yöntemi arayan depremzedeler eski yaşam standartlarına kavuşma arzusu içindeler. Bir şekilde maddi gücünü kotarabilenlerin kiralık ev arayışı sürüyor. Emlakçılara gelen taleplerin sonrasında ev sahipleri dairelerine gelen görücü sayısının artışını fark etti. Hiçbir maddi talep beklemeyen duyarlı vatandaşlar kadar duyarsız ev sahipleri fiyat artışı yapma girişiminde bulundular. Olaydan sonra kiraların en az yüzde 25 kadar arttığını görenler, oranların yüzde 30’a kadar genişletildiğini söylediler. 22 Ekim 2020 tarihinde 2 bin 100 liradan yeni kiracılarını bekleyen bir dairenin bedeli, yalnızca 9 gün sonra 2 bin 650 liraya fırladı. Depremden hemen sonrasına ait olan bu artış tablosu için müdahale edilemiyor. Yasal bir düzenleme talebinde bulunan vatandaşların mağdur olması sağlanırken, bir şekilde sınırları zorlayanlar mecburen bu fiyatlar üzerinden daireleri kiralıyor.