Kategoriler
Emlak Haberleri

Doğru konut sigortası ile evinizi korumanın püf noktaları

Sigortam.net, ev sahiplerinin güvenliğini sağlamak için konut sigortası yaptırmanın önemine dikkat çekiyor. Sigorta ürünlerinde bilinç artırma ve afet durumlarına karşı sağlanması gereken sigorta ürünlerinin erişilebilir hale getirilmesi amaçlanıyor.

Türkiye genelinde yapılan araştırmalar, Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) penetrasyonunun çok düşük olduğunu gösteriyor. Ayrıca sadece yüzde 55.4’ünde DASK bulunuyor. Konut sigortası ise daha da düşük oranlardadır. DASK yalnızca deprem ve deprem sonucu meydana gelen doğal afetler sonucu binadaki hasarları karşılar, konut sigortası ise ev ve içindeki eşyaları da kapsayan daha geniş bir güvence sağlar.

DASK binayı, konut sigortası ise hem konutu hem eşyaları korur

Sigortam.net CEO’su Bora Uludüz, depremler ve doğal afetlerin maddi yıkımlarının ülkemiz için büyük bir yük olduğunu belirterek, sigortalılık oranının artması gerektiğini vurguladı. Düşük sigorta oranları nedeniyle yaşanan afetlerin maddi zararının milli ekonomimiz aracılığıyla karşılanmak zorunda kalındığına dikkat çeken Uludüz, bireysel düzeyde DASK ile sınırlı bir güvence elde edilirken, konut sigortası ile daha kapsamlı bir güvence sağlanabileceğini belirtti.

DASK’ın yalnızca binada oluşan maddi hasarlara karşı güvence sağladığını, diğer yandan konut sigortasının hem ev hem de içerisinde yer alan tüm eşyaları kapsayan çok daha geniş boyutlu bir güvence imkanı sunduğunu ifade eden Uludüz, konut sigortası poliçelerinin konut fiyatıyla karşılaştırıldığında oldukça uygun olduğunu ve günlük hayatta yaşanabilecek hırsızlık, elektrik ve su tesisatı kaynaklı sorunları da kapsadığını belirtti.

Sigortam.net olarak hem müşterilerinde hem de toplumda sigortalılık bilincinin yerleşmesine büyük önem verdiklerini söyleyen Uludüz, sigorta güvencesi sağlamanın en önemli yanının, risklerin gerçekleşmesi durumunda maddi yükün reasürans yoluyla yurtdışıyla paylaşılmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

e-devlet üzerinden kontrol edilebilir

DASK, zorunlu bir sigorta ürünüdür ve her yıl yenilenmesi gerekmektedir. Ev sahibi olan herkesin DASK poliçesinin güncelliğinden emin olması ve yenileme zamanı geldiyse yenileme yapmaları önemlidir. Ne yazık ki, DASK yenilenme oranları şu anda yüzde 30 civarındadır.

DASK poliçelerinin güncelliği, aracı kurum veya e-devlet üzerinden rahatlıkla kontrol edilebilir. Bu nedenle, ev sahibi veya kiracıların, yaşadıkları evde DASK poliçesinin mevcut olup olmadığını kontrol etmeleri önemlidir.

Sigorta yaptırılacak konutta, kiracı veya ev sahibi olmanın teminatların kapsamı açısından önemi vardır. Ev sahipleri için, bina ve eşya teminatını bir arada almak önemlidir. Kiracılar da, eşyalarını güvenceye almak için ayrıca poliçe oluşturmalıdır.

Bu nedenle, kendi eşyalarını koruma altına almak isteyen kiracıların, konut sigortası yaptırmaları önemlidir. DASK’ın güncelliği ve konut sigortası yaptırmanın önemi gibi konular, ev sahipleri ve kiracılar tarafından bilinmeli ve önemsenmelidir.

Dikkat edilmesi hususlar neler?

Konut sigortaları, farklı şirketler tarafından sunulan çeşitli seçeneklerle karşımıza çıkıyor. Sigorta poliçesi satın alırken, ihtiyaca uygun güvenceyi sağlamak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunuyor.

Öncelikle, herhangi bir hasar ya da kayıp durumunda, kaybın karşılanması için güncel değerlemeleri takip etmek önemlidir. Ayrıca, DASK ve konut sigortası gibi sigorta türlerinden yararlanarak, belli limitlerde olmak şartı ile kira gelir vergisi indirimi hakkını da elde edebilirsiniz.

Konut sigortası, poliçenin oluşturulduğu tarihten sonra meydana gelecek hasarları karşılar ve poliçe kapsamında yer alan teknolojik cihazlar için de güvence sağlayabilir. Ancak, cihaz yaşına da dikkat etmek gerekiyor.

Afet durumlarında eşyaya gelen hasar, manevi tazminat, kira kaybı, taşınma yardımı gibi ödemeler, sigorta şirketlerine göre değişkenlik gösterse de, konut sigortası kapsamında yer alıyor.

Son olarak, konut sigortası poliçe fiyatları, binanın bulunduğu bölgeye ve ile göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu nedenle, en uygun fiyatlı ve en kapsamlı sigorta poliçesini bulmak için araştırma yapmanız önerilir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…