Kategoriler
Emlak Haberleri

Düzce’de konut satışlarında iki kat artış görüldü

Düzce’de konut satışlarında iki kat artış yaşandı. Geçtiğimiz haziran ayında kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faizli kredi imkânları tarihi rekorları beraberinde getirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl konut satışları iki kat artış yakaladı.

Düzce’de rekor rakamlar

1 Haziran 2020 tarihinde normalleşme kararı alınan Türkiye’de negatif seyirli ekonominin yönü değiştirilmek istendi. Hükümetin teşvikleri sonucunda ekonominin can damarı olan gayrimenkul sektörüne yeni bir hız kazandırılmıştır. Kamu bankalarının başlatmış olduğu birinci elde 0,64, ikinci elde 0,74 faiz oranları vatandaşları yeniden ev alma fırsatlarıyla buluşturdu. Son yıllarda durgun geçen emlak piyasası ve dahilindeki sektörler yeniden ekonomide kendini gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilerde, geçtiğimiz 2019 yılının temmuz ayına ilişkin konut satışları 510 oldu. Bu yıl düşen kredi oranları satışlarda iki kat artış getirerek bin 144 rakamına ulaştı. Konut satışının ardından bölgede inşaat sektöründe yeniden canlanma görüldü.

Yapı ruhsatı verilen daire sayısında artış

Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğü tarafından aktarılan bilgiye göre, kent genelinde 2020’nin iki aylık sürecinde yapı ruhsatı verilen daire sayısında artış yaşandı. Bu artışın toplamda 2 bin 273 değerine ulaştığı, yapı kullanma izin belgesinde daire sayısı ise 2 bin 285’e eriştiği bildirildi.

Yapı ruhsatı olmayan binalara karşı uyarı

Geçtiğimiz hafta yapı ruhsatı olmayan binalardan ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, Ankara Etimesgut Belediyesi Başkan Yardımcısı tarafından uyarıldı. Hamza Yanık’ın yapmış olduğu açıklamada toplamda 10 bine yakın evin ruhsatsız yapılardan satıldığı ve bu alıcılar arasında en az 7-8 bin kişinin mağdur olmasının beklendiği belirtildi.

İsimsiz şirketler tarafından yapılan bu tür satışlar genellikle inşaat halindeki binalar üzerinden yapılıyor. Ön ödeme sisteminden yararlandığını zannederek belli bir miktar para yatıran vatandaşlar ise teslim tarihlerinde herhangi bir evin sahibi olmamaktadır. Bu nedenle Yanık’ın yapmış olduğu uyarıyı dikkate almalı ve yapının ruhsatsız olup olmadığı konusunda bizzat araştırma yapılmalıdır.

Belediyeler tarafından verilen ruhsat belgeleri, edinilen parsel numarasından yine belediyeye başvurarak öğrenilebilir. En kesin ve temiz yöntemin yetki sahibi kişilerden yapılması gerektiği söylenirken; kalpazanlara para kaptırmamak için daha dikkatli olunmalıdır.

Kampanyalara göz atmak için tıklayınız.