Kategoriler
Emlak Haberleri

Ege ve İzmir artan satışlarla birlikte inşaat sektörünün gülen yüzü oldu

Ege ve İzmir inşaat sektörünün yüzünü güldürmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerince kanıtlanan konut satış değerleri Ege bölgesi ile İzmir’i öne çıkarmıştı. Pandemi sürecinde patlak veren sosyal izolasyon kurallarının müstakil bir yaşam arzusunu oluşturduğu çoğunlukta, yaşam İç Anadolu’dan sahil kesimlerine kayıyor. 2020 yılının adeta göçe neden olduğunu bildiren gayrimenkul danışmanları, köyden şehre değil, şehirden köye göçün başladığını bildirmişlerdir. Ancak belirtilen bölgeler hem şehir yaşamının hem de kırsal yaşamın avantajlarını bir araya getirmede oldukça önemli. İş yaşamından kopmak istemeyenlere ikinci bir hayat şansı veren Ege bölgesi, pandeminin etkilerini sektör bazında pozitif seyirle karşılamıştır.

Ege ve İzmir hastalıktan kaçış bölgesine dönüştü

Çin Wuhan’da geçtiğimiz yılın son aylarında patlak veren yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığı, Türkiye’deki ilk vakanın mart ayında ortaya çıkmasını sağladı. Çin yeni yılı sebebiyle tüm dünya üzerinde yayılımını başlatan hastalığa karşı hâlâ kesin bir tedavi yöntemi bulunabilmiş değil. Çalışmaların dünya ülkelerinde sürdürüldüğüne dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü süreci pandemi ilan etmişti. Genç yaşlı ayırt etmeksizin insanları hayattan koparan hastalığa karşı tedbirler ülkelerin Sağlık Bakanlığı ile onlara bağlı kurum ve kuruluşlar üzerinden yürütülmüştür. İtalya ve İspanya’nın mücadelede zorlandığı günlere istinaden Türkiye’nin durumu başarıyla kontrol ettiği duyuruldu. Tedbirlerin arttırılması ve sosyal izolasyon tedbirlerinin ev yasaklarına dönüşmesiyle birlikte vatandaşların yeni yaşam bölgeleri Ege ve İzmir oldu.

Düşen faiz oranları ev satın almada büyük pay sağladı

Pandeminin tüm dünya genelinde küresel bir salgına dönüşmesi, özellikle ülke ekonomilerini zora soktu. Türkiye’de iki büyük sektörün etkilendiğine dair yapılan açıklamaların çözüme kavuşturulması için ilk hareket hükümetten geldi. Teşviklerin kamu bankalarınca kabul edilmesiyle düşük faiz imkanlarının vatandaşlara sağlanması bir olmuştur. Ancak bir anda artan satış oranını gören kesim piyasada balon fiyat etkisi yarattı. Bir gecede yükselen bedel rakamları metrekare birim fiyatlarına yansıtılmıştır. Özellikle İzmir’deki bu artışın pahalılığıyla öne çıkan İstanbul gibi bir ille yakınlaşması sektör içindeki alıcılarda şok dalgasına neden oldu. Buna rağmen, 2019 yılının Ağustos ayında İzmir’de toplam konut satışının 6 bin 25 olduğunu gösteren değerler, 2020 yılının aynı ayında yüzde 85 arttı. Rakamın 11 bin 145 olduğunu kanıtlayan TÜİK verileri, sektördeki kazanç kapısının yeni adresini bizlere gösteriyor.

Sahil kesimleri sektörün tercih nedeni

Yerli kadar yabancı alıcılarında sıklıkla Ege ve İzmir bölgesini tercih ettiği biliniyor. TÜİK Eylül 2020 verileri bizlere yabancıların Türkiye’den konut satın almaya devam ettiğini gösterdi. Ay bazında artan değerler yüzde 26,1’e çıktı. Yabancılara yapılan konut satışlarının geçtiğimiz yılın aynı ayına göre artışa geçtiği 5 bin 269 rakamıyla tespit edilmiştir. İranlıların liste başını aldığını bizlere kanıtlayan TÜİK, 908 adedin komşuya gittiğini ispatladı. İkinci sıraya yerleşen Iraklılar ise 826 adet ile öne çıkarken, üçüncü sıraya 448 adet ile Ruslar yerleşti. Rusların Antalya’dan ev almaya devam ettiğini belirten sektör öncüleri, projeleri oluşan istekler ışığında yeniden tasarlıyorlar.

Kredide hareketlik Ege ve Akdeniz’e yönlendi

İnşaat sektöründeki olumsuzluk geçtiğimiz son 2-3 yılı kapsıyordu. Ancak pandeminin ilanından sonra sektör içindeki olumsuzluk ekonomide büyük baskılara neden olmuştur. Turizm sezonunu fırsat bilen hükümet ise devreye kamu bankalarını soktu. Bunu gören potansiyel alıcılar hayallerindeki eve sahip olabilmek için ipotekli alıma yönlendiler. Böylece Temmuz 2020 verilerinde bir önceki yılın aynı ayına kıyasla konut satışında yüzde 124,3 dilimlik artış yaşandı. Tarihi rekor olarak lanse edilen günler, özellikle sektör içindeki hareketliliği Ege ve Akdeniz’de toplamıştır. Konut satışlarında Ege’nin birincisi, 15 bin 614 satış ile yüzde 6,8’lik payla İzmir oldu.