Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak müşavirliği yasası ayakçıları süpürecek

Emlak müşavirliği yasası çıktığından bu yana emlakçılar dışındakiler akraba ya da başka bir yakının gayrimenkulünü satışa sunamıyor. Yasaklara rağmen bunu yapacak olan kişi emlak müşavirliği yasasına istinaden 30 bin TL ceza yiyecek.

Emlak müşavirliği yasası sonrası para cezası getirildi

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral, gayrimenkul piyasasındaki hareketlenmeye değindi. Oral’a göre, düşük faiz oranlarının yol açtığı piyasa hareketlenmesi pandemi döneminde duraksama yaşayan emlakçıların toparlanmasını sağladı. Emlakçıların işlerini devam ettirmesi adına “mesleki yeterlilik belgesi” alma zorunluluğundan bahseden Oral; özellikle yeterlilik belgesini 30 Ağustos tarihine kadar alınabileceğinin altını çizdi. Eğer bu süreden sonra denetime tabi tutulan emlakçının istenilen belgesi olmazsa 30 bin para cezasına hazır olmalı.

Yeterlilik belgesi için son gün 30 Ağustos

Geçtiğimiz yıl 2019’da başlayan sertifika başvurularının bu yıl 30 Ağustos’a kadar uzatıldığını belirten Oral, 2018’e ait çıkan yönetmelikten bahsetti. Bu yönetmelik 5 Aralık 2019’a kadar alınması zorunlu hale gelen mesleki yeterlilik belgesi hakkındadır. Fakat sürecin uzatılmasına ilişkin verilen kararlar neredeyse 8 aya ulaştı. Emlakçılar artık bu işi sürdürebilmeleri adına bu yeterliliği alması gerekmekte. Özellikle yaşanan son hastalık sürecinde eve kapmak zorunda kalınan dönemi telafi etmek isteyen hükümet sürede uzama yaptı. Yine de kişilerin fazlasıyla rehavete kapılmaması konusunda uyarıda bulunan Oral, sertifika başvurularının en geç 30 Temmuz’a kadar yapılmasından yana. Herhangi bir gecikme yaşandığı takdirde son gün yetki belgesi yetişemeyebilir.

Ayakçı takımında muhtar bile var!

Oral, aynı zamanda mesleği emlakçılık olmayan kişilerin gayrimenkul satışında yer almaması konusunda uyarıda bulundu. Kişi kendine ait evleri ve taşınmazları satabilir ancak bir başkasına ait olan gayrimenkullerin satışında yer alamaz. Aynı zamanda kayıt dışı emlakçılığında icra edilmesini sakıncalı bulan başkan, bu kişilere kendi aralarında ‘ayakçılar’ dediklerini açıkladı. Bugün sayıca 550 kişiye yakın emlakçılarının olduğunu söyleyen Oral, ayakçı ile çalışmayan kaç tane emlakçı olduğunu sorguluyor. Yasanın çıkışıyla ve ani denetimlerle birlikte hiçbir emlakçının ayakçı için çalışmayacağını aktaran Oral’ın, verilen talimatlar doğrultusunda hareket edeceklerini açıkladı.

Para cezasının 30 bin TL olduğunu unutmayın

Yasanın çıkmasıyla birlikte sertifikasız, ayakçı denilen takımın ceza yemesi bekleniyor. Bu nedenle 4 maddeden bahseden başkan, ilk uygulama olarak emlakçının ofisine herhangi bir sözleşmenin giremeyeceğinden bahsetti. Bunun yanı sıra bir emlakçı eğer bir ayakçı için çalışıyor ise bunun tespiti yapıldığında emlakçı ve ayakçı için ayrı olmak üzere para cezası verilecektir. Ayakçılar denilen kesimin kapıcı, muhtar ve belirli kurumda çalışma hayatına devam eden idareciler olduğundan bahseden Oral, bu örneklerin sürüp gideceğinden bahsediyor. Eğer bu tarz kişilerin kendine ait sattığı belirli bir gayrimenkul tespit edilirse yüzde 100 ceza yiyecektir. Ancak bir esnaf kendi gayrimenkulünü satılığa veya kiralaya çıkarabilir.

Son madde olarak kimlik belgesinden bahseden başkan, meslektaşların saygınlık kazanması adına aldıkları yetki belgesine dair kimlikleri elinde bulundurmalarını istiyor.