Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak sektöründe tüketiciye kaliteli hizmet vermenin yolları açıldı

Emlak sektöründe haksız rekabetin izlerini silmek isteyen Ticaret Bakanlığı yeni yasal düzenlemeyi yürürlüğe koydu. ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Daire Yönetmelik’ başlığı altında hazırlanan yönetmelik maddeleri yakın zamanda Resmi Gazete üzerinden yayımlandı. Yapılan değişikliklerle birlikte kayıt dışı çalışmanın önüne koyulacak keskin setler, aynı zamanda sektöre pek çok değer kazandıracak.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, değişikliğin emlak sektöründe birtakım yeni değer kazançlarının olduğuna dair bakış açısını dile getirdi. İdikat’a göre iş gücünün niteliği nihayet kavranacak ve önemli katkılar sağlanacaktır. Tüketicilerin zaman içinde daha kaliteli hizmetlere kavuşması açısından oldukça önemli olan bu değişiklik, taşınmazlara yönelik alım-satım ve kiralama hizmetlerine de el atıyor.

Emlak sektöründe yeni düzenlemenin getirileri

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan, ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazetede yayımlandı. Düzenlemelerin emlak sektöründe değer kazancı oluşturacağı konusunda birleşen danışmanlar, tüketicinin daha kaliteli hizmet alacağı görüşünü savunuyor. Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, değişim rüzgarlarının özellikle sektör içerisinde gelişen iş gücü niteliğine katkı sağlayacağını söyledi.

Yeni düzenlemeler konusunda meraklılarına açıklamada bulunan İdikat, emlak danışmanlarının profesyonel görüşler çerçevesinde eğitimden geçeceğini duyurdu. Buna göre, emlak işletmesi açmak isteyen kişinin taşınmaz ticareti hakkında en az 100 saatlik sıkı bir eğitimden geçmesi gerekiyor. Eğitimin ardından kişinin mezuniyet durumunun gözetileceğinden bahseden İdikat, aranan şartlar arasında en az 12 veya 6 ay emlak danışmanlığının olduğundan söz etti. Ayrıca emlak işletmeleri sahipleri ile şirket yetkililerinin Seviye 5 üzerinden faaliyet vereceği yeni sistemde, emlak işletmesinde sigortalı çalışanların Seviye 4 olması bekleniyor.

Faaliyet hayatına devam etmek isteyenler için yetki belgesi, işletmenin bulunduğu yerdeki ticaret müdürlüğü tarafından, Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden aktif bir şekilde verilecek. Kişiler isteğe göre aynı sistem üzerinden belgelerini yenileyebilir veya iptal edebilirler. Emlak sektöründe güveni arttırma yollarının arandığı süreç bakanlığın getirmiş olduğu yeni düzenleme sayesinde güçleniyor. Belgelerin devredilebilir olmasının önüne geçilen yeni yönetmelik kuralları; bu doğrultuda her bir işletme ve sözleşmeli işletme için yetki belgesini ayrı ayrı düzenlemektedir.

İş gücünün niteliğindeki artış tüketicinin kazancına etki ediyor

Yönetmelik üzerinde yapılan değişiklikler özellikle emlakçıların komisyon bedellerine sınırlama getirmektedir. Çoğu tüketicinin memnuniyetsizlik duyduğu haksız kazanca karşı önlem alan Ticaret Bakanlığı, alım-satım işlemlerine aracılık edenlerin hizmet bedel oranını yeniden belirledi. Bu oran, satışlarda satış bedelinin katma değer vergisi haricinde yüzde 4’ü, kiralamalarda ise kira bedelinin bir aylık tutarını geçmeyecek.

Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, yönetmelikte yapılan değişimlerin haksız rekabetin kapılarını kapatacağından ve tüketiciye güven duygusunun aşılanacağından neredeyse emin. Düzenlemelere bizzat destek vermek istediğini açıklayan İdikat, yönetmeliğin işleyişi bakımından yakından takipçi olmakta oldukça gönüllü görünmektedir. Yapmış olduğu açıklamalar ile sıklıkla bunu dile getiren CEO, emlak sektöründe en büyük taleplerinin eğitim olduğundan söz etti.

Her yıl binlerce kişiye hizmet sağlayan sektörün daha profesyonel eller tarafından yönetilmesi isteği sektör öncülerini bir araya getirmiş ve yönetmelik düzenlemelerinde yeni talepler oluşturulmuştu. Biriken talepleri görmezden gelmeyen Ticaret Bakanlığının harekete geçtiği zaman diliminde, emlak danışmanlarına önemli nitelikler kazandırılmıştır. Sektörde eğitimli, gerekli yetkinliğe ulaşmış ve iş tecrübesine doymuş insanları bir araya getirecek olan yasal düzenlemeler, sektörde verilmesi beklenen hizmetleri ana hatta çizdi.

İdikut’un görüşlerine göre devrim niteliğinde olan bu kararın yetki belgesi ile sınırlandırılması doğru bir girişimdir. Faaliyet hayatına girmek isteyenlerin ellerini taşın altına koyması ve sektör adına daha fazla emek vermesi isteniyor. Yetki belgesi bulunmayan işletmelerin ilan veremeyeceği online platformlar aracılığıyla garanti altına alınması ise sektörde merdiven altı çalışanlarını elekten geçirecek. Bu sayede iş gücünün niteliğine önemli katkılar sağlanırken, tüketicilerin daha kaliteli hizmet alacağının garantisi verilmektedir.

Emlakjet’te ilanlarda belge numaraları yayımlanıyor

Yönetmeliğe Emlakjet ekibi olarak destek vereceklerinin bilgisini daha önce veren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, uygulanma şeklini online platform üzerinden takip ediyor. Meslekte beklenen kaliteli ortamın yaratılması adına çözüm yöntemlerinin sıklaştırıldığı son günlerde, yeni düzenleme birtakım kurallarda keskin kararları gözler önüne serdi. Resmi Gazete aracılığıyla yürürlüğe giren yönetmelik, ilan veren işletmelerde yetki belge numarası ve yetki belgesindeki işletme adını eklemeyi zorunlu kılmaktadır.

İsteyenlerin numara ve unvan kullanacağı online ilanlarda Emlakjet, kuralları 12 Ekim 2020 tarihinden itibaren uyguluyor. İnternet siteleri üzerinden ilan yayımlamak isteyenlerden Mesleki Yeterlilik Kurumu Belgesi (MYK) ve Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi (TTY) belge numaralarını isteyen platform; üyelere ‘Üyelik Bilgileri’ bölümünden düzenleme yapabilecekleri konusunda hatırlatmada bulundu. Bununla birlikte kişi ve işletmelerin daima yanlarında olduklarını dile getiren İdikat, MYK belgesi almak isteyenlere yardımcı olacaklarını söyledi. Bugüne dek yardım sayısında 3 bin üyeye destek veren Emlakjet, yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte 15 bin danışmana MYK Belgesi kazandırmayı hedeflemektedir.