Kategoriler
Emlak Haberleri

Emlak vergisinde 2021 yılının beklenen zam oranı açıklandı

Emlak vergisinde 2021 yılının zam oranı belirlendi. Mülk sahiplerinin bina, arazi ve arsa türüne göre her yıl ödemek zorunda olduğu emlak vergisi için belirlenen yeni zam oranı yüzde 4,55 oldu.

Emlak vergisinde belirli artış

2021 yılında ilk taksit ödemelerinin mayıs ayında gerçekleştirilmesi bekleniyor. İkinci taksit için kasım ayında ödenmesi planlanan emlak vergisinde yeni zam oranı yüzde 4,55 oldu. Resmi Gazete’nin ilgili sayısında yayımlanan emlak vergisi kanunu genel tebliği uyarınca, yükümlülüğü 2021 yılında başlayan, yükümlülükleriyle ilgili olan bina, arazi ve arsa türündeki vergilerde hesaplamalar esas alınacak vergi değerinin hesabında; 2020 yılı değeri ise, 2020 yılına ait olduğu belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı üzerinden belirlenir. Artışın yüzde 4.555 olması sebebiyle, bina vergi değeri üzerinden hesap edilmekte olan konut değer vergisinde 2021 yılı tutarı, 2020 yılı için belirlenmiş olan değerleme oranının yarısıdır. Böylece yüzde 4.555 olan oranın artışla birlikte 5.22 TL olduğu tespit edildi.

Değerli konut vergisine tabi tutulan nitelikli taşınmazlarda minimum ve maksimum değerler; 5.22 milyon ila 7.81 milyon değerindekilerde 5.22 milyon TL’nin artan kısmı için ödenmesi gereken binde 3’tür. Değeri 10.4 milyon TL’ye kadar yükselenlerde ise minimum 7.8 milyon TL için ödenmesi gereken binde 6’dır. Son olarak; 10.4 milyon TL’den daha fazlası için istenilen değer binde 10’dur.

Ödeme sistemi nasıl işliyor?

Emlak vergisinde ödeme işlemlerini yapmak isteyenler ilgili belediyeye başvurmalıdır. Adrese giderek tamamlanan sistemin yerine uygulamaya sokulan bir diğer alternatif; belirlenen miktarın belediyelerin banka hesaplarına EFT veya havale edilmesi şeklinde ödenmesidir. Bununla birlikte hizmette sınırlarını genişleten bazı belediyelerin resmi internet adresleri üzerinden vergi ödeme ve borç sorgusu da yapılmaktadır.

Benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.