Kategoriler
Emlak Haberleri

Evini satan yatırımcının yeni yatırım adresi döviz oldu

Evini satan yeni yatırım aracı olarak kendisine dövizi seçti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz 2020 verilerine göre, konut satışları cumhuriyet zamanının tüm rekorlarını geride bıraktı. Kamu bankalarının pandemi dönemi boyunca oluşan ekonomik durgunluğun izlerini silmek için çıkardığı düşük faizli kredi fırsatları, son iki aylık dönem boyunca yatırımın yönünü konuta çevirdi. Alıcı tarafın ev sahibi olma hayallerine kavuştuğu süreç içerisinde satıcı taraf yeni yatırımını dövizden yana kullandı.

Evini satan dövize koşuyor

Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından beklenen ‘Temmuz 2020’ verileri yayımlandı. Bu veriler doğrultusunda konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 124,3 artış yaşayarak 229 bin 357 oldu.

Konut satışlarının artış yaşadığı iller arasında İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere ilk üçün belirlendiği verilerde, satışın en az olduğu iller ise; Hakkari, Ardahan ve Şırnak olarak belirtildi. İstanbul’da 39 bin 432 konut ile yüzde 17,2, Ankara’da 26 bin 885 konut ile yüzde 11,7 ve İzmir’de 15 bin 614 konut ile yüzde 6,8 oranına erişilmiştir. En az satış ile kayda geçen iller arasında Hakkari’de 19 konut, Ardahan’da 30 konut ve Şırnak’ta ise 74 konut satışı sağlandı.

İpotekli satışta yüzde 900 artış

İpotekli (kredili) satışta temmuz rakamları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 900,6 artış yakaladı. 130 bin 721 adet konut satışına denk gelen rakamlar, toplam konut satışları içinde kendine yüzde 57 pay edinmiştir. İpotekli konut satışlarının İstanbul’da 24 bin konuta denk geldiği ve tüm Türkiye illerine göre yüzde 18,4’lük bir paya sahip olduğu kaydedildi. Toplam konut satışlarının arasında ipotekli satışın en az olduğu il ise 7 konut ile Hakkari olarak kayıtlara geçti.

Diğer konut satışlarının temmuz ayı içerisinde yıllık bazda yüzde 10,6 artış yakaladığı ve 98 bin 636’ya denk geldiği görülüyor. İstanbul’da 15 bin 432 konutun ipotekli satışta yer aldığı aktarılırken, satıştaki pay yüzde 15,6 oldu. İkinci el konut satışları ise geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 155 artış yakalayarak 161 bin 420’ye tırmandı.

Yatırım yönünde hızlı değişiklik

Döviz kurlarının yükselmesinin ardından liranın dolar ve Euro karşısında zayıflaması yatırımcıların yönünü değiştirdi. Haziran ayında kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faizli kredi desteklerinin oluşturduğu avantajları fırsat gören yatırımcı aniden konutlarını elden çıkarttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), aylık olarak yayımladığı kredi hacmi raporunda, haziran ayındaki kredi hacminin 233 milyar 842’ye ulaştığını açıkladı. Belirlenen bu rakam geçtiğimiz yılın aynı ayında 180 milyar 198 milyona denk geliyor.

Kredi kullanım miktarındaki artışla birlikte dövize olan ilginin de arttığı görüldü. Gerçek kişilerin döviz mevduatında 680 milyar 973 milyon TL girdisi bulunan Türkiye’nin, geçtiğimiz yıl içerisindeki döviz mevduatı 611 milyar 864 milyon TL olmuştu.