Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkul satışları 2 milyonu aştı

Türkiye’de 2023 Eylül ayında toplam gayrimenkul satışları 2 milyon 111 bin 690’a ulaştı. Bu rakam, geçen yıl Ağustos ayı sonunda geçilmiş olan 2 milyon sınırının da üzerine çıktı. Detaylar haberimizin devamında yer almaktadır.

Gayrimenkul satışları son durum

Konut Satışlarında Düşüş, Konut Dışında Artış

2023 Ocak-Ağustos döneminde konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 azalarak 797 bin 418 oldu. Aynı dönemde ise tapudaki toplam satış rakamı 1 milyon 910 bin seviyelerinde gerçekleşti. Aslında konut dışı işyeri ve arsa – arazi satışları 1 milyon 113 bin seviyelerine ulaşarak tarihi bir rakama ulaştı.

Yatırımcılar Arsa ve Araziye Yöneliyor

BDDK tarafından ikinci konutunu alacaklar için kredilere getirilen sınırlamalar, yatırımcıları arsa ve araziye yöneltti. Özellikle birçok ilde, gelişme aksındaki, yolu olan arazilere ve imarlı arsalara ilgi devam ediyor.

Konut Kredi Hacminde Yavaşlama

Konut kredilerine getirilen sınırlamalar sonrasında kredi hacminde de yavaşlama başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan haftalık verilere göre 1 Eylül itibarı ile 447 milyar 669 milyon liraya ulaşan konut kredisi hacmi, 2. eve gelen kredi kısıtlaması sonrasında 15 Eylül’de 446 milyar 639 milyona geriledi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…