Kategoriler
Emlak Haberleri

Gayrimenkul satışlarında bankalar öne çıkıyor

Gayrimenkul satışlarında yer almak isteyen 25 banka yakın zamanda kendi internet sitesi üzerinden gayrimenkullerini satılığa çıkardı. Kamu bankalarınca başlatılan düşük faizli kredi paketlerinin etkisi olarak görülen bu girişim, bankaların ellerinde tuttuğu 11 bin 913 gayrimenkulü elden çıkarabilir.

Gayrimenkul satışlarında tercihler bankalardan yana oldu

Kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faizli kredi destek paketleri geçtiğimiz ay satışlarda yeni rekora imza attı. Faiz indirimiyle birlikte gelen konut talepleri, bankaların elde tuttuğu gayrimenkulleri satmak için istek kazandırmıştır. Kendi internet siteleri üzerinden satışa sunduğu gayrimenkuller, aynı zamanda başka kanallar aracılığıyla da satılacak. Bankaların satışa sunduğu gayrimenkuller arasında, konut, tarla, işyeri ve mağazalar bulunuyor. Vatandaşın yoğunlukla banka üzerinden ev sahibi olmaya çalıştığı süreçte konutlar piyasa değerinin yüzde 25 altında görülmektedir. Sektör temsilcilerinin görüşlerine göre vatandaşların daha dikkatli olması gerekiyor. Önümüzdeki dönem başta Ziraat olmak üzere birçok kamu bankası emlak zengini olabilir. Ödeme zamanının 12 ay sonra geleceği düşüncesiyle hareket eden alıcıların, ödeme güçlüğü çektiği ilk fırsatta takibe düşme oranında artış yaşanacak.

Bankalara ait aktif ilanlarda sayı artıyor

Hürriyet Emlak Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz, satılık konut kategorisi altındaki 300 aktif ilanın bankalardan olduğunu bildirdi. Konut dışında da satış yapan bankaların diğer kategoriler altında satışa sunduğu gayrimenkulleriyle birlikte toplamda 4 bin ilan aktif durumda. Ekspertiz raporlarının düzenlenmiş olduğunu belirten Mert Yılmaz, bu durumun fiyatlar üzerinde yüzde 20-25 indirim yarattığını belirtiyor. Piyasa değerine göre daha düşük fiyatlarda görülen bu tür ilanların benzerlerine göre satışı daha hızlı gerçekleşmekte. Banka ilanlarının görüntüleme sayısında ise başı İstanbul ili, Kadıköy, Sarıyer, Şişli ve Üsküdar ilçeleri ile çekiyor.

Günlük satış sayısı 2’ye ulaştı

2001 yılından beri bankalara ait gayrimenkullerin satışını yaptıklarını aktaran TURYAP Holding Kurumsal Pazarlama ve Satış Müdür Alper Perçin, şimdilerde 4 büyük banka için çalıştıklarını aktardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait kamu projeleri ve şirketlerin gayrimenkul satışında da aracılık yapan TURYAP, ihtiyaç fazlası konutların elden çıkmasını sağlıyor. 4 bankaya hizmet veren şirket bankalara ait sayıları 800’e ait gayrimenkulün satışını günümüzde devam ettirmektedir. Son 2 yılda ise portföy sayısında yüzde 15 civarı artış kaydettiklerini belirten Perçin, son 3 aylık süreçte her gün en az 2 satış rakamına ulaştıklarını belirtti. Satış için teslim edilen gayrimenkullerin yüzde 45’inin, ilk 3 ayda satıldığı önemli bilgiler arasında yer aldı.

Tapu.com CEO’su Emre Erşahin ise siteye konulan ürünlerin hızla satıldığını aktardı. Açık arttırma yoluyla satışların sağlandığı site üzerinde, bankaların yıllarca satışını gerçekleştiremediği konutlar anında satılıyor. Satıştaki asıl hızın bankaların piyasa değerinin altında ev satması olduğunu belirten Erşahin, mülklerin KDV’den muaf tutulduğunun altını çizdi.