Kategoriler
Proje Haberleri

Ilısu Barajı faaliyetlerine mayıs ayında başlıyor

Ilısu Baraj projesinde neredeyse sona gelindi. Mayıs itibariyle çalışmaya başlayacak olan ve ülke ekonomisine yıllık 2,5 milyar katkı sunması beklenen projede son günler sayılıyor.

Detaylarını bizzat Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden (DSİ) alan AA muhabiri; Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamına giren Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) için geri sayıma başlandığının haberini verdi. Enerji üretiminde ülke ekonomisine katkı sunacak olan HES ve baraj olumlu gelişmelere yol açması bekleniyor.

Doların son zamanlarda hızlı artışı lira üzerindeki değer kaybını hareketlendirdi. Ekonomik daralmanın eşiğinde olan Türkiye için güzel haberler gelmeye devam ediyor. Ilısu Baraj projesinde yılda 2,5 milyar lira ekonomide katkıya yol açması beklenirken; 10,5 milyar metreküp su depolamaya başlayacak.

Geçen yıl ağustos ayları içerisinde su depolama işlemi başlatılan barajda, gölün seviyesi neredeyse 114 metreye ulaştı. Biriken su miktarı bakımından 7,4 milyar metreküpe tekabül etmektedir. Dolusavak kotuna ulaşan baraj suyu, karşıdan alışlı 6 radyal kapaklı dolusavak yapısının testi başarıyla gerçekleştirildi. 120 metre genişliğe sahip olan dolusavak yapısı, 432 metre uzunluğunda bulunan 3 şut kanalı, sıçratma eşiği ve apron yapısından oluştuğu görülmektedir.

Test aşamaları süren baraj genelinde ise bir ve ikinci türbinde çalışmalar devam etmektedir. Barajda önümüzdeki mayıs ayı itibariyle enerji üretimine başlanması bekleniyor.

Ilısu Barajı ülke ekonomisine katkı sunuyor

Son günlerde yaşanan salgın hastalığa karşı gelişen ekonomik daralmalar, dünya genelinde sıkıntılara yol açmakta. Başlıca gelişmiş ülkelerin sıkıntılar çektiği dönemde, Türkiye’de oluşturulan projeler önem sağlıyor. Gayrimenkul ve emlak satışlarının düşüş yaşandığı bir dönem olarak karşımıza çıkan olumsuz günlere karşı, ekonomiye katkı bulundurması beklenen projelere devam kararı alındı. Önümüzdeki zorlu süreçte çalışma sahalarının salgın hastalığa karşı korunmaya alınması gündemini ayrıca korumaktadır.

Bunların arasında yer alan Ilısu Barajı ülke ekonomisine yıllık 2,5 milyar katkı sunacak. Ayrıca 1200 megavat kurulu gücü ile yılda 4,12 milyar kilovatsaat üretmesi bekleniyor. Kurulu enerji ve güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban’dan sonra ülkenin en büyük dördüncü barajı olarak karşımıza çıkmaktadır. Faaliyetine mayıs itibariyle başlaması beklenen baraj; Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak ile bölgenin çoğunluğunu kalkındırması bekleniyor.