Kategoriler
Emlak Haberleri

İmar sorunlarını çözmek isteyen mahalleli deprem korkusuyla baş başa

İmar sorunlarını dile getiren İstanbullular 2 bin konut ve iş yerinde ölümü beklediklerine dair açıklamada bulundular. Tapu ve iskanın olduğunu, ancak imarın olmadığını söyleyen vatandaşlar, evlerini yenileyemediklerinden bahsettiler. 2008’de imar planına yeniden kapatılan konut ve iş yerlerinde hakları bulunanlar gerçekleşmesi beklenen büyük depreme karşı korku duyuyorlar.

İmar sorunlarını çözmek istediler

İstanbul’un Avcılar bölgesinde sayısı 2 bini bulan konut ve iş yerinin ölüm getireceği hakkındaki görüşler vatandaşları bir araya getirdi. İmara kapalı olduğundan bahsedilen yaşam alanlarını yeniden yenileme isteklerinin olduğunu söyleyenler, büyük depremde can kaybı yaşamak istemiyor. 8 Kasım günü aynı görüşe sahip olanların bir araya geldiği Dr. Ahmet Sadık Caddesi konumlu Derya Blokları’nın önünde buluşan mahalle sakinleri, çağırdıkları basın mensuplarına açıklama yaptılar. Saat 12:00’de gerçekleştirilen basın açıklaması, binaları yenilemek için imar izninin sağlanması konusunda birleşti. Kat mülkiyeti imarlı ve iskanlı olan tapu sahipleri konutları yenilemek istemiş, fakat 2008 yılında imar izninin yeniden haklarına verilmediği ifade edilmiştir. Tüm yaşam sakinlerinin mağduriyet yaşadığı konusuna değinen vatandaşlar, deprem gerçekliğine karşı tedbir almak istediklerini bildirdiler.

Bakanlıktan olumlu bir yanıt alınamadı

Açıklamanın devamında imar sorunlarını genişleten sözcü, son 8 yıl süreyle haklarında mağduriyet yaşandığına dikkat çekti. Mücadeleyi sürdürdüklerini söyleyen vatandaşlar, önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne gittiklerini söylüyor. Daha sonra başvuru alanlarını genişletme kararında bulunan mahalleliler, ilçenin sınırları içerisinde bulunan ilçe başkanlıklarına ve STK temsilcilerine gittiler. İstekleri karşısında yanıtsız kalan sakinler, ardından şanslarını ilçe belediyesinde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimlerinde sürdürme kararı aldılar. Sözcü isim basın mensuplarına her türlü kurum ve kuruluşa başvuruda bulunmalarına rağmen istenilen olumlu yanıtı alamadıklarından söz etti. Binalarının depreme dayanıklı konut olmasını istedikleri konusunda kararlı oldukları görülen mahalleliler, imar sorununun hızla çözüme kavuşturulmasını istiyor.

“Demir ve beton yığınlarının altında can vermek istemiyoruz”

İmar sorunlarını çözme telaşına kapılan vatandaşlar çoğalan bina sayısına rağmen çözüme kavuşturulmuyor. Bir araya gelerek güçlerini öne çıkaran grup, özellikle haklarını alma telaşı içindeler. 30 Ekim tarihinde gerçekleşen İzmir depreminin sonrasında yeniden deprem korkusunun yaşandığı vatandaşlarda çözüm arayışları 8 yıla dağıldı. Yapılan başvurulardan olumlu bir sonuç alma isteği mücadelenin henüz yeni başladığı görüntüsünü çiziyor.