Kategoriler
Emlak Haberleri

“İnşaat maliyeti kontrol altına alınırsa çarklar yeniden dönmeye başlayacak”

İnşaat sektörü, ekim ayında da maliyet artışının gölgesinde kalmaya devam ediyor. İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, artan girdi maliyetleri ve yüksek enflasyonun, inşaat maliyet artışını tetiklediğini ifade etti. İhsan Çulhalık, “Acil olarak çözüm üretilmesi gereken öncelikli mesele inşaat maliyetleridir. Biz diyoruz ki; gerekli uygulamalar devreye alınır, inşaat ve gayrimenkul sektörü tekrar canlandırılırsa tüm piyasalar dengeye gelmeye başlayacak. Bu şekilde çarkların dönmesi mümkün olacaktır.” dedi.

İnşaat Sektörünün Beslediği 200’den Fazla Alt Sektör

İnşaat sektörü, yarattığı talep ve istihdam gücüyle 200’den fazla alt sektörü besliyor. Ancak, maliyet artışı sorunu büyümeye devam ediyor. İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, son resmi istatistiklere göre inşaat sektöründeki girdi maliyet artışının ekim ayında da sürdüğüne dikkat çekti. İnşaat sektöründe girdilerin büyük kısmının döviz bazlı olduğunu hatırlatan Çulhalık, yüksek enflasyonun da eklenmesiyle birlikte inşaat sektöründe durgunluğun yaşandığını belirtti.

Maliyet Artışı Yatırımları Yavaşlatıyor

İhsan Çulhalık, artan girdi maliyetleri ve yüksek enflasyonun inşaat maliyet artışını ekim ayında da sürdürdüğünü vurguladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, inşaat maliyet endeksi yıllık olarak yüzde 65,93, aylık olarak da yüzde 2,20 arttı. Üstelik uygulamada, maliyet rakamları açıklanan rakamların iki katından daha fazla seyrediyor. İnşaat maliyetlerindeki bu artışlar, konut fiyatlarına baskı yapıyor. Konut üreticileri, yüksek maliyetler nedeniyle yatırımlarını yavaşlatıyor veya hiç üretim yapmıyor. Çünkü üretim maliyeti, konut fiyatına eklemesi gerekecek. Ancak bu durumda fiyatı iyice yükselen konutların satışı mümkün olamayacak. Konut sahibi olmak isteyenlerin eli iki şekilde bağlanmış durumda. Hem konut fiyatları alım gücüne göre çok yüksek seyrediyor, hem de konut almayı daha erişilebilir hale getirecek olan kredilere yüksek faiz nedeniyle ulaşılamıyor.

Öncelikli Mesele: Yüksek Maliyet

İnşaat ve gayrimenkul sektörü, birçok sorunla karşı karşıya, ancak acil olarak çözüm üretilmesi gereken öncelikli mesele girdi maliyetleri. İhsan Çulhalık, maliyet ve dolayısıyla satışlardaki durgunluğu sürekli gündeme getirdiklerini söyledi. Yetkililerden, bu dengesiz ve zorlayıcı piyasa hareketlerinin düzeltilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını talep ediyorlar. Çulhalık, “Ekonomik denge ve istikrar yeniden oluşturulmalı. Vatandaşın tekrar barınma ihtiyacını karşılayacak duruma gelmesi sağlanmalı. Aksi halde ekonomimiz ve sektörümüz, girdiği darboğazdan çıkma süresi çok daha fazla uzayacaktır. Bu da toplumun her kesimini olumsuz şekilde etkilemeye devam edecektir. Biz diyoruz ki; inşaat ve gayrimenkul sektörü tekrar canlandırılırsa tüm piyasalar dengeye gelmeye başlayacaktır. Böylece çarkların dönmesi mümkün olacaktır.”

İnşaat sektöründeki maliyet artışı ve buna bağlı olarak yavaşlayan yatırımlar, ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. İhsan Çulhalık’ın vurguladığı gibi, bu sorunun çözülmesi ekonomik denge ve istikrarın yeniden sağlanmasını gerektiriyor. İnşaat maliyetlerinin kontrol altına alınması, hem konut alıcılarına hem de sektöre canlılık getirebilir.

Bu proje hakkında detaylı bilgi almak için 0216 314 14 14 telefon numarasını arayabilirsiniz.

Diğer proje haberleri için tıklayınız…