Kategoriler
Emlak Haberleri

İnşaatların duraksaması ruhsat alma sayısında azalmaya neden oldu

İnşaatların Türkiye genelinde yeniden artacağını belirten dünya.com’dan Alaattin Aktaş, inşaat ruhsatlarındaki azalmaya dikkat çekti. Geçen yıl inşaat sektöründe beliren çöküşten sonra ruhsat sayılarında gözle görülür azalma yaşandığını söyleyen Aktaş, bu yıl haziranda başlayan canlanmanın ruhsat sayısında yeniden artış yakalamasının doğal olacağını aktarıyor. Ancak yine de alınan ruhsatların eskiye oranla konut sayısını önceki yıllardaki çokluğa ulaştırmamaktadır.

İnşaatların artması bekleniyor

Hükümet teşvikli düşük faizli kredi imkânları haziran ayından bu yana konut satışlarında rekorları getirdi. Haziran-Temmuz dönemi arasındaki iki aylık süreçte yaşanan artış, temmuz ayında 231 bin ipotekli konut satışının verilere yansımasına sahne oldu. İkinci el satışın birinci el satışı geçtiği görülürken, birinci elin satıştaki payı yalnızca 71 bine tekabül etmiştir.

Belediyeler tarafından verilen ruhsatlar bu yıl yalnızca 212 bin konut içindi. Yılın ilk çeyreğinde 81 bin, ikinci çeyreğinde ise 131 bin konuta ruhsat sağlandı. Yıl itibariyle hızlı bir artışın yaşandığına dikkat çeken Aktaş, geçen yılın ikinci çeyreğinde 46 bin konut yapımı için ruhsat verildiğini ve bu sayının toplamda 131 bine eriştiğini belirtti.

Kıyaslamanın mutlaka bir önceki çeyreğe ya da geçen yılın aynı dönemine göre yapılması gerektiğinin altını çizen Aktaş; bu yılın ilk yarısına ait ruhsatlı konut sayısının 212 bin düzeyinde kaldığına dikkat çekiyor. 2006 yılından bu yana en düşük seviyeye ulaşan ruhsatta son durum belirsizliğini korumaktadır.

Yapı kullanılabilirlikte izin durumu

Geçen yılın üçüncü çeyreğinde ruhsat sayısı 58 bin, son çeyreğinde ise 143 bine ulaştı. Üçüncü çeyrekte yaşanan ani artış yeniden konut projeleri için harekete geçildiğinin de sinyalcisi.

2018’den bu yana konut inşaatlarında yaşanan düşüş ruhsat alımlarında da gerilemeyi arttırdı. Yapı kullanma izni verilen konutlarda yaşanan düşüş, yılın ilk çeyreğindeki verilerde de uyarı sinyalleri vermekteydi. Ancak ikinci çeyrekte yaşanan düşüşün daha ılımlı bir ortam yaratması özellikle sektör ve sektöre bağlı 250 diğer alt sektör için oldukça önemlidir. Yılın ilk altı aylık sürecinde 269 bin yeni konut inşaatı toplamda 397 binden sert bir iniş yaptı.

Yapı kullanma izni verilen konut sayılarının geçen yılın altında kaldığını bildiren yazar Aktaş, yine de bu konutların inşaat ruhsatı verilenlerden daha fazla olduğunu açıklıyor. Genel olarak eğilimin hep yeni inşaatlarla ilgili olduğu verilerde, ruhsat sayısı son 3 yıldaki artışını geride bıraktı. Yılın ilk altı ayında son üç yılın yapı kullanma izin belgesine konu olan konut sayısı, inşaat ruhsatı verilenlerin üstünde seyretmektedir.

Toki haberlerine göz atmak için tıklayınız.