Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul Büyükçekmece ilçesinde dönüşüm sürecine girildi

İstanbul Büyükçekmece ilçesinde 2 mahallenin kentsel dönüşüm kapsamında yıkım çalışmalarına başlandı. Bölgede proje sürecini yakından takip eden Başkan Akgün, İBB Meclisi’nin çok büyük bir vebal altında olduğunu söylüyor.

İstanbul Büyükçekmece dönüşüme hazır

Kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verilen İstanbul’da Büyükçekmece ilçesinin 2 mahallesi yenilenecek. Dönüşümde planlanan tasarımın bitmesiyle yıkım aşamasına geçilmesi bir olurken; projede takipçi isim Başkan Akgün oldu. Riskli yapıların 2 mahalleye yayıldığını tespit eden ekiplerin bölgedeki çalışmaları risk oluşturmadan bitirmesi hedeflenmektedir. Basının ziyareti karşısında açıklamada bulunan Akgün ise, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi hakkında “beklenen görevler yapılmıyor” ithamı geldi. Vebal altına giren meclisin diğer 39 belediyenin iş yükünü arttırdığı ve başkanlarını vebale ortak ettiği iddiasında bulunuldu.

Ekinoba ve Atatürk Mahallesi’ne yeni konutlar

İstanbul Büyükçekmece ilçesi kentsel dönüşüm projesine Büyükçekmece Belediyesi ile hazırlanıyor. Alan temizliğinde bulunan firma, riskli binaların yıkımını Ekinoba Mahallesi’nde başlattı. Burada 32 bağımsız bölümden oluştuğu tespit edilen 8 katlı bina ilk çalışma alanı olarak biliniyor. Ancak riskli yapıların Atatürk Mahallesi’ne kadar sürdüğü ve burada en az 12 bağımsız bölümden oluşmakta olan 4 katlı binanın yıkımının gerçekleştirildiği detayları verildi.

Yıkımların Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün tarafından izlendiği görülürken; basına verilen demeçte bugüne dek 30 bine yakın konut yeniledikleri bilgisi öne çıkıyor. Başkan Akgün’ün açıklamasında, 1987’de temeli atılan binaların yüksek risk grubu oluşturduğu bölgede çoğunluk deniz kumu ile tamamlanmıştır. Olası depremde yıkılma ihtimalinin yüksek olduğu binalar, çoğu vatandaş için hayati risk taşıyordu. Bu nedenle bugünden itibaren yıkım çalışmaları başlatılarak, kısa zamanda inşaat sürecine geçilecektir.

Belediye başkanları vebal altında

Başkan Akgün’ün açıklamasında dikkat çeken detay, İBB Meclisi’nin iş yürütemediği bilgisi oldu. 1999 depremi sonrasında İstanbul’un Türkiye geneli için büyük bir yıkım getireceği gerçekliği anlaşılmıştı. Depreme hazırlık yapılmayan kent genelinde bazı ilçeler risk tablosunda ilk sıraya oturuyor. Özellikle Esenyurt ve Bakırköy Sahili’nde yükselen konutların yalnızca ranta feda edildiği düşünülürse, yeni betonlarında risk oluşturduğu söylenebilir.

Büyükçekmece ilçesine göz gezdirdiğimizde eski mahalle beldesi Esenyurt’ta Haramidere’nin her iki kısmında yüksek katlı binaların sonradan yükseldiğini fark edebiliriz. Depremde risk oluşturacak alanlar tam olarak yüksek binalardan kaynaklanmaktadır. “Deprem hazırlığı yapmak yerine yeni bir facianın temelleri atılmıştır,” diyen Akgün, büyükşehir meclisinin iş bilmezliği konusunda keskin görüşlere sahip. Siyasetin devam ettirildiği kent genelinde görevler ihmal edilmiştir.

Depremde kaybedilecek canlara karşı siyaset gücünü korumaya devam ediyor. Ancak 39 ilçenin belediye başkanları yapılmayan görevlerle birlikte alevli siyaset nedeniyle vebal altına girmekte. Yüz binlerce insanın göçük altında kalacağı kesinleşmişken duruma kayıtsız kalınması vicdana etik değildir. Günün sonunda herkesin cezalandırılacağı ve bu nedenden ötürü İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bir an evvel harekete geçmesi gerekiyor.