Kategoriler
Emlak Haberleri

İzmir’de depremzedelere 5 bin konutluk projede teslim süresi açıklandı

İzmir’de depremzedelere 5 bin konut projesi tasarlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmaların 1 yıl içinde sonlanmasını hedefliyor. 30 Ekim’de meydana gelen 6,6 şiddetindeki depremin yıkıma ve hasara neden olduğu ilçelerde konteyner kent kurma çabaları sürdürülmektedir. Çalışmaların başlatıldığı bölgelere finans, ekipman ve iş gücü desteğini gönderen inşaatçılar dönüşümde hedefleri hızlandıracak. İlk görüşmeler için pazartesi gününün verildiği, görüşmelerden sonra detayların açıklanacağı bildirildi.

İzmir’de depremzedelere 5 bin konutluk proje

30 Ekim tarihinde İzmir’in Seferihisar bölgesinde meydana gelen 6,6 şiddetindeki depremin ardından enkaz çalışmaları 5 gün sürmüştü. 100 kişiye yükselen vefat haberine karşılık, 1.035 kişiye ulaşan tedavi görenler listesinde geriye kalan 100’ü geçkin isim hastane sürecine devam ediyor. 7 Kasım (dün) itibariyle 91 saat sonra enkaz altından kurtarılan Ayda bebeğin tedavisinin sonlandırıldığı haberi verildi. Taburcu edilen Ayda bebek için iyi dilek mesajları yine sosyal medya kullanıcıları tarafından gündeme getirilmiştir. Çadır yaşamına başlayan diğer depremzedeler ise Bakanlıktan gelecek konut haberlerini bekliyor. Son olarak enkaz kaldırma çalışmalarına başlayan ekipler, bir gün içinde moloz yığıntılarını kaldırmış ve bu görüntüler sosyal medyaya yansımıştı. Soğuk kış günlerinin bastırıldığı İzmir’de depremzedelere 5 bin konutluk proje yapılacağı haberi ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından verildi. Kurum, 1 ay içerisinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca inşa çalışmalarının başlatılacağını duyurdu.

Hak sahipleri 2 yıl ödemesiz imkâna sahip oluyor

Konteyner kent kurma çalışmaların sürdürüldüğü haberini veren bölge sakinleri, yıkılan ve ağır hasar gören binalarının dönüşümü için beklemede kaldı. Toplu konut rezerv alanlarında inşa edileceği konuşulan 5 bin konutun 1 yıl içinde hak sahiplerine teslim edilmesine karar verildi. Yıkılan ve ağır hasarlı binaların sahipleri; yeni konutlarda hak sahibi olabiliyor. Ancak konutlar için maliyetlerde yüzde 40 veya yüzde 50 oranında indirim yapılacaktır. Hak sahiplerine ödeme seçeneği sunan TOKİ, 2 yıl geri ödemesiz olan ödemeleri, 18 yıl faizsiz ve eşit taksitle gerçekleştirecek. 1 yıl içerisinde binalara güçlendirme çalışmasının yapılacağını bildiren proje sorumluları, süreçte bakanlık ve yerel yönetimlerden teknik ve maddi destek alabilecekler. İzmir’de depremzedelere 5 bin konut müjdesinin yalnızca depremzedelere yönelik olmadığı duyurusu, özellikle az hasarlı ya da hasarsız bina sahiplerini de ilgilendiriyor.

Taşıma ve kira yardımına 11 milyon liralık ödeme

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın yıkım gören bölgelerde inşaat çalışmalarını 1 ay içinde başlatacağını açıkladı. AFAD koordinasyonluğu altında yürütülen taşınma ve kira yardımları konusuna açıklık getiren Kurum, vatandaşları muhtarlık ve koordinasyon merkezine yönlendiriyor. İhtiyaçların başvuru altında cevap bulacağı ortamda, taşınma sürecinin mağduriyete dönüşmemesi adına önlemlerin alınması için çalışmalar devam etmektedir. Taşıma şirketlerine belirli bir rayiç fiyat belirlenmesi ve ikinci bir fiyat uygulamasına izin verilmeyeceğini söyleyen Bakan Kurum, durumun tespiti halinde ilgili şirketlerde ceza işlemlerinin başlatılacağını aktardı.

İzmir’de depremzedelere taşıma ve kira yardımı kapsamında yapılan yardımlar 11 milyon liraya ulaşmıştır. DASK’ın Bayraklı’da harekete geçtiği ve mobil bir ofis ile sigortalı konutlar için süreci yöneteceği bildirildi. 30 bin kiraya uzanan eşya yardımı ile ev sahiplerine yapılması beklenen 13 bin liralık yardım, 5 bin lira taşıma ve kira yardımıyla devam edecek.

İnşaatçılar Derneği toplantıyı pazartesiye aldı

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, konuya ilişkin açıklamasını Milliyet gazetesine yaptı. Pazartesi günü dernek altında toplanmayı kararlaştırdıklarını söyleyen Durbakayım, İzmir’den başlayarak tüm Türkiye’ye yayılan çalışmalar hakkında görüşmelerde bulunacaklarından söz etti. Türkiye’nin ‘kanayan yarası’ olarak tabir gören riskli binalar konusuna ışık tutmaya hazırlanan dernek üyeleri bilinçlendirme çalışmaları için bir araya geliyor. Gerek maddi destek gerek ise ekipman ve iş gücü adına katkı vereceklerini açıklayan Durbakayım, İzmir’de şantiyeleri olduğunu ve çalışmalarda yer alma isteklerinin olduğunu söyledi. Bu isteğin yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kendileri tarafından iletileceğinden bahseden İNDER Başkanı, desteğin yalnızca birkaç gün değil, kalıcı olacağını ifade ediyor. Durumu el birliğiyle çözme teklifinde bulunan başkandan, riskli binaların hâlâ dernek içi rahatsızlık unsuru olduğu konusunda vurgu yapıldı. Türkiye’nin pek çok şehrinde insanların psikolojik olarak rahatsız olduğu deprem gerçekliğinin riskli binalardan kaynaklığını bilen Durbakayım, işini doğru yapmayan açgözlü müteahhitlere karşı el birliğine ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Binalarda hasar tespit çalışmaları sürüyor

İzmir depreminden sonra binalara yönelik başlatılan hasar tespit çalışmaları son hızıyla devam etmektedir. Konuya dair bilgi öğrenmek isteyen kişiler, hasar durumuna karşı hasartespit.csb.gov.tr adresine başvurabilecek. Ancak kişiler dönüşüm yaptırmak isterse birleşerek, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu sayesinde kira ve faiz desteği alabilir. Kanun kapsamında bu kişilerin harç ve vergi imkânından da faydalanabileceği unutulmamalıdır.