Kategoriler
Emlak Haberleri

İzmir’de kiralık ev arayışı vatandaşları Evka 2’ye çekiyor

İzmir’de kiralık ev arayışı sürerken, kötü bir haber daha geldi. Konut stoklarının azalmasıyla birlikte depremzedeler kadar evlerini riskli görenler konut değişikliği yapmak istiyor. Ancak artan talep karşısında 4 bin 500 konutun ağır hasarlı olduğu kent içinde kiralık daire arayışında kısır döngü yaşandı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, son duruma şu sözleri söyledi: “Vatandaşlar kiralık daire arayışını en çok Atatürk Mahallesi, Buca, Karabağlar, Bozyaka ve Hatay bölgesinde yoğunlaştırdı. Özellikle kayalık bir zemine sahip olan Evka 2 gibi yerler daha çok tutuldu. Bu nedenle kent içinde yüzde 30’a yakın bir kira artışı yaşanmıştır.”

İzmir’de kiralık ev arayışı sürüyor

Geçtiğimiz 30 Ekim’de İzmir’in Seferihisar açıklarında meydana geldiği tespit edilen 6,6 şiddetindeki büyük deprem yıkıma neden olmuştu. Yıkılan binaların altında süren kurtarma çalışmaları, çoğu insanın hayatını kaybettiği tespitiyle sonlandı. Deprem korkusu yaşayanlar, ancak evlerinde hasar durumunu fark edenlerinde dahil olduğu büyük bir kesim ev değişimine gidiyor. Daha güvenli bir konut arayışı için süren araştırmalar, belli bölgelerde yüzde 30’a kadar kira bedellerinin yükselmesine neden oldu. Depremin en çok Bayraklı ve Bornova’da yapı hasarlarını arttırdığını söyleyen İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, vatandaşların hasarsız evlerde oturum sağlamasına rağmen yüksek bina korkusu yaşadığını belirtti. Bu nedenle ev değişikliğine gitmek isteyenlerin sayısı gün geçtikçe yükseliyor.

Kira bedelinde yüzde 30’a yakın artış var

İzmir’de güvenli konut arayışı içerisine girenler, belirli bölgelere akın etti. Herkesin aynı anda ev değişikliği yapmak istemesinin ardından ev sahiplerinin kira bedellerini yükseltmesi ise dikkat çekici bir olgudur. Kirası daha önce 2 bin lira olduğu bilinen daireler, 3 bin lira kadar artış yaşadı. 3 bin lira olanlarda ise 4 bin lira kadar aylık kira istenmektedir. Bir anda bin TL kadar artış yaşanan İzmir’de kiralık ev arayışları giderek kısır döngüye hapsoldu. İnsanların yine Bornova ve Bayraklı’da oturma istekleri var olmasına rağmen daha az yükseklikteki bina istekleri öne çıkıyor. Şehir ya da ilçe değişimine gitmek istemeyenlerin nedenleri arasında hem iş hem de tanıdıkların olması bulunmaktadır. Mal sahiplerinin fiyatları arttırması konusuna değinen Güleroğlu, bir depremzededen elde ettiği bilgiyi paylaştı. Buna göre, kiralamak istediği 3 bin liralık ev başka bir depremzedeye 3 bin 500 liradan verildi. Artışların arz talebi karşılayamamasına bağlı olarak yükselmesi, özellikle kişilerin ilçe değiştirmek istememesi nedenlerden dolayı sıkıntı yarattı.

Bazı bölgeler konut tercihlerinde ön sıralarda

Konuşmasını sürdüren İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı, İzmir’de kiralık ev isteyenlerin çoğunluğunun Atatürk Mahallesi, Buca, Karabağlar, Bozyaka ve Hatay bölgesini tercih ettiklerinden söz etti. Toplamda hasar kaydı bulunan 6 bin konutun olduğunu söyleyen Güleroğlu, yıkılan ve yıkılmak üzere ya da ağır hasarlı 4 bin 500 hane kaydı alındığından bahsediyor. Bunların arasında orta ya da daha az hasarlı konutların da olduğu ve listelendiği bilinmekte. Ancak korkuya kapılanlar aynı sonuca ulaşmamak için yaşadıkları evi değiştirmek istemektedir. Zemin kayalıklı olduğu bilinen Evka 2 gibi yerlerin daha çok tutulduğu süreçte, kiraların artışı yüzde 30 dilimine yakın. Müstakil evlerin bulunduğu Evka 2 konutlarında ise bu artış yüzde 35’i bulmuş durumda. Yüksek kat fobisi geliştirenler tarafından özellikle seçenekler müstakil tek ve iki katlı arasında değişim gösteriyor. Bu da kira bedellerini yükseltmeye devam etmektedir.