Kategoriler
Emlak Haberleri

İzmir’de konut fiyatları yükselen faizler karşısında düşüş eğilimine geçti

İzmir’de konut fiyatlarında yaşanan artışın en büyük nedeni kredi faiz oranlarındaki düşüştü. Ancak ağustos ayıyla birlikte değişen faiz oranları kent genelindeki fiyatlarda yeniden dengeyi sağladı. Eylül ayının gelişiyle birlikte balon fiyatların patladığı ve konut fiyatlarının yüzde 10 kadar gerilediği görüldü.

İzmir’de konut fiyatları normale dönüyor

Kamu bankalarının başlatmış olduğu “tarihi indirim” kampanyası Haziran-Temmuz dönemi boyunca Türkiye genelindeki konut fiyatlarını arttırdı. Kiralık ve satılık ayrımının yapılmadığı süreçte zam üstüne zam yaşayan fiyatlar, kampanyaların bitmesinin ardından normale dönüş yapıyor. Yüzde 30’a varan yükselmelerin bir gecede yaşandığı dönem geride bırakıldı. Şimdilerde faiz oranlarının en düşük yüzde 1.05 bandında ilerlemesi özellikle satış rakamlarını yeniden düşürürken, sektördeki belirsizliği yeniden gözler önüne sermiştir.

Kent genelinde fiyatlar düştü

Konut kredi faiz oranları ve hemen ardından gelen yeni konut kampanyalarıyla birlikte gayrimenkul sektörü önemli derecede hareketlilik kazanmıştı. Haziran-Temmuz döneminin rekor satışları getirdiği döneme ilişkin pek çok mal sahibi ve firma zam kararı almıştır. Bu süreçte elde kalan konutlarını yüzde 30 kadar arttıranlar satıştan haksız kazanç sağlamak istedi. Ancak konutunu elinden çıkarabilenler kadar çıkaramayanlar da oldu.

Sektör temsilcilerinin uyarıda bulunduğu süreçte, vatandaşların güven duygusunu kazanmak için harekete geçildi. Ancak gerçek alıcı kitlesinin fahiş fiyatları gördükten sonra yeniden bekle ve gör politikasına geçtiği biliniyor. Döviz artışıyla birlikte potansiyel alıcıların satışlardan elini çektiği son bir ay, fiyatlardaki olumlu gelişmeyi beraberinde getirdi.

İnternet üzerinden satış yapılan online platformlarda, son 7 günlük süreç İzmir’de konut fiyatlarında yaşanan değişimleri gözler önüne seriyor. Ortalama yüzde 10 kadar düşüşün yaşandığı İzmir’de, yalnızca fiyatı 1,5 milyon TL ve üstü olanlarda durgunluk var.

Gayrimenkul PR, konut fiyatlarındaki düşüşü onayladı

İzmir’de yaşanan değişimle ilgili konuşan dijital gayrimenkul satış-pazarlama şirketi Gayrimenkul PR, konut fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların bir süre daha devam edeceğinden söz etti.

“Tarihi indirim” olarak duyurulan konut kredisi avantajlarının geride bırakıldığı süreçte, gayrimenkulde yaşanan yoğunlukta geride bırakıldı. Mal sahipleri ve inşaat firmalarının bir gecede yükselttiği konut fiyatlarının aşamalı bir şekilde düşüşe geçtiğini belirten Gayrimenkul PR; gerçek alıcıların piyasadan el çektiklerini bildiriyor. Fiyatlarda yaşanan dalgalanmaların bu sebeple oluştuğu ve bir süreliğine daha devam edeceği ifade edildi. Üstelik yatırımcı kitlesinin dövize yöneldiği görülürken, dövizin yükseleceği düşüncesi de fiyatlara yansıtılıyor.