Kategoriler
Emlak Haberleri

İzmirlileri konut satın almadan önce uyaran Hakan Akıncı: “Bilgi isteyin”

İzmirlileri konut satın almadan önce uyaran isimlerin arasına katılım sağlayan FCTU Profesyonel Bina Tesis Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Hakan Akıncı, 1999 depreminin ardından bina yönetmeliğinin Türkiye’de değiştiğini dile getirdi. Kişilere mutlaka ev değişikliği yapmadan önce iyi bir araştırma içine girmesi gerektiğini söyleyen Akıncı, 2000 yılından sonra yönetmeliğin uygulama aşamasına geçildiğinden söz ediyor. Ancak, esas olay 2007’de deprem kodunun değiştiği konusunu barındırmaktadır.

İzmirlileri konut almadan önce bir kez daha uyardı

Yapım yılı 2007’den öncesine dayanan tüm binaların riskli ve araştırması gerektiğini söyleyen FCTU Profesyonel Bina Tesis Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Hakan Akıncı; “İnsanlar konut satın alırken yeni bir bilinç oluşturmalı” dedi. İzmir’in fay hatlarının üzerinde yer aldığı konusunun daima gündemde olması gerektiği araştırma sürecinde; konut tercihleri kentin özellikle yüksek rakamlı kayalık zeminli bölgelerine kaydı. Yüksek katlı binaların yerine yatay mimariyi tercih edenlerin sayıca azımsanmayacak kadar fazla olduklarına dikkat çeken Akıncı; belirli bölgelerde talep artışı olduğundan bahsetti. Urla Kuşçular mevkiinde yer almakta olan konutların metrekare fiyatlarının daha önceden 4 ila 5 bin lira arasında değişim gösterdiği, ancak depremden sonra 12 ila 13 bin liraya fırladığı görüldü. En önemli konuları bir kez daha göz önünde bulundurmayı tercih eden FCTU Profesyonel Bina Tesis Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü; “Konutun yapı ruhsatı ve metrekaresinin iyi incelenmesi şarttır. Tapu kadastroda işlenip işlenmediğine bakılmalı, işlenmemişse bir sorunun olduğu düşünülebilir” açıklamasında bulundu.

Araştırmanızı iyi yürütün

İzmirlileri konut almadan önce uyarmaya devam eden Hakan Akıncı, az katlı binaların daha güvenli olduğunu, tercihlerin yeni fore kazık tekniğiyle yapılan 25-30 katlı rezidanslara da kayabileceğini aktardı. Kazık tekniğiyle teknik açıdan güvenli ortamın oluşturulduğu bu tip rezidans projeleri hakkında düşüncelerini dile getiren Akıncı, şu sözleri söyledi: “Fore kazık tekniğiyle, binanın zemininden 50 metreye kadar bir temel çalışması başlatılır. Kazık temeller, bir deprem anında temel hareketleri azaltmaya yarar. Sistem binanın bütünlüğünü koruyarak zarar görmenin önüne geçer. Binada yaşayanların yalnızca yanal bir sarsıntı olarak hissettiği deprem anı, insanları teknik açıdan düşündürmelidir.” Son olarak; İzmirlileri uyarmaya devam eden Akıncı; konut satın almadan önce binanın yapım tekniği ve tarihine dair bilgilerin emlakçı veya gayrimenkul uzmanlarından alınması gerektiğini bildirdi.