Kategoriler
Emlak Haberleri

Kentsel dönüşüm kapsamında 689 bin 658 konut ve iş yeri yenilendi

Kentsel dönüşüm kapsamında 689 bin 658 konut ve iş yerinin yenilendiği bilgisini sunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dönüşümlerin 8 yıl içinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Kentsel dönüşüm kapsamında tahliye ve yıkım

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kentsel dönüşüm projeleri Türkiye genelinde etki etmeye devam ediyor. Bakan Murat Kurum tarafından yapılan açıklamada, kentsel dönüşüm kapsamında çalışmalar 689 bin 658 konut ve iş yerine dağıldı. AA’nın yapmış olduğu habere göre, bu yıl 44’üncüsü gerçekleştirilen Dünya Şehircilik Günü etkinlikleri altında ‘kriz’ teması öne çıkarılıyor. Türkiye’de gelişim sürecini sürdüren kentsel dönüşüm projeleri hakkında detaylar veren Bakan Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öncülüğünde şehirleşmeye dair problemleri ele aldı. Oluşan ya da öngörülen krizleri çözme niyetiyle 8 yıl içinde ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışan yerel idareler, dönüşüme destek verdi. Süreç bazında, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun yetkilerini kullanarak 59 ilin genelinde 269 riskli alanın tespiti yapılmıştır. Yine aynı kanun uyarınca 69 ilin genelinde yeni yerleşim yeri ilanı verilmiş ve rezerv yapı alanlarında çalışmalar yürütülmüştür.

637 bin bağımsız birim dönüşümde kullanıldı

Riskli alan ve rezerv yapılarının tespiti halinde yaklaşık olarak 568 bin bağımsız birimin yenilendiği haberi verildi. Türkiye geneli açısından duruma göz attığımızda ise kentsel dönüşüm kapsamında devam ettirilen çalışmalarda 689 bin 658 konut ve iş yerinin risk statüsünde olduğu görülebilir. Tespiti yapılan alanlarda yenileme çalışmalarını titizlikle yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, riskli alan ve riskli yapılarda bulunduğu bildirilen 637 bin bağımsız birimde tahliye ve yıkım işlemlerini tamamladı. Terör saldırılarında sıkça adı geçen Diyarbakır, Şırnak, Mardin ve Hakkari bölgelerinde ise yeniden imar ve ihyası hakkındaki düzenlemeler adına yapılan çalışmalar tamamlanmak üzere. Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı (KDGPA) 33 ilde 161 alana yayıldı. 11 ilde bulunan 16 yenileme alanını hesaba kattığımızda elde edilen 138 bin bağımsız birimden toplamda 177 KDGPA alanı bulunmaktadır. İlanı yapılan alanlar üzerinde çalışmaların başlatıldığı konusuna değinen Kurum, dönüşüm için harcanan kaynağın 15,5 milyon liraya dayandığını söyledi.

Dönüşüm projelerinde toplam harcamalar 15,5 milyonu buldu

Kentsel dönüşüm kapsamında ilanı yapılan alanlarda tahliye ve yıkım işlemleri başlatıldı. Bazılarının henüz ilan edilmesine karşılık, yapılan işlemlerde kullanılan kaynak nakdi 15,5 milyona erişti. Riskli alan, rezerv yapı alanı, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olmak üzere; riskli yapılarda bulunduğu bildirilen 1 milyon 396 bin bağımsız birimde oturum sağlayan vatandaş sayısı 5 milyonu buluyor. Kişilerin can ve mal güvenliğini korumak amacıyla dönüşüm faaliyetleri esnasında hane halkı için kira ve faiz desteği verdi. Toplam harcamalarda 15 milyonu aşan Bakanlık, belirli bedelleri Belediye Başkanlıkları, TOKİ ve diğer paydaşlara da vermeyi unutmamıştır.