Kategoriler
Emlak Haberleri

Kiracı ev sahibi davalarında yeni dönem

1 Eylül 2023 tarihinden itibaren, kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklar için dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorunlu hale gelecektir. Adalet Bakanlığı verilerine göre, zorunlu arabuluculuğa başvurulan uyuşmazlıkların yüzde 69’u çözüme kavuşturulmuş. Bu uygulama, kiracı ile ev sahibi uyuşmazlığı davalarının sayısındaki artışı azaltabilir.

Kira fiyatlarının yükselmesi, kiracı ve konut sahibi arasında yaşanan tartışmaları artırıyor. Ev sahipleri kira bedellerini artırmak istiyor, ancak kiracılar buna karşı çıkıyor. Bu sorunlar artık arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturulacaktır. Ülkemizde kira bedeli hızla arttığından, ev sahipleri kiracılarını zorlayarak veya tahliye amacıyla dava açarak uyuşmazlıklar yaşayabiliyorlar.

Arabuluculuk süreci, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesince tutulan sicile kayıtlı arabulucular tarafından gerçekleştiriliyor. Taraflar arabulucuya başvurarak uyuşmazlıklarını çözmeye çalışıyorlar. Arabulucu, taraflar arasındaki iletişimi kurarak, uyuşmazlıklarını kendilerinin çözmesini sağlar. Eğer taraflar anlaşamazsa, arabulucu tarafından düzenlenen son tutanak, açılacak davada mahkemeye sunulmak zorundadır.

Kiracı konut sahibi davalarında arabuluculuk süreci

1 Eylül itibariyle kiracı-ev sahibi uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorunlu hale gelecek. Adalet Bakanlığı verilerine göre zorunlu arabuluculuğa başvurulan uyuşmazlıkların %69’u çözüme kavuşturulduğu için bu uygulamanın davalardaki artışı azaltması beklenmektedir.

Arabuluculuğa UYAP üzerinden başvuru yapılabilir. Arabuluculuk sürecinde, arabulucular sicile kayıtlı kişiler tarafından yerine getirilecektir. Arabulucu, taraflarla iletişim kurarak, onları bir araya getirerek uyuşmazlıklarını kendilerinin çözmesini sağlayacak. Taraflar anlaşmazlığa düşerlerse, arabulucu tarafından düzenlenen son tutanak, mahkemeye sunulmak üzere dava dosyasına konulacaktır.

Arabuluculuk süreci üç haftaya ek bir haftalık uzatma süresi sonrasında ve en fazla dört hafta içerisinde sona erecektir. Kiraya veren ve kiracı arasındaki uyuşmazlıklarda dava şartı olan arabuluculuk süreci de aynı şekilde yürütülecektir.

Kiracı ev sahibi davalarında arabulucu zorunlu

Kiracı konut sahibi uyuşmazlıklarında arabuluculuk süreci zorunlu hale gelmiştir. Ayrıca kira zam oranları da belirli bir çerçeveye oturtulmuş durumdadır. Ev sahipleri, yıllık TÜFE artışının altında olmak koşuluyla her oranı belirleyebilirler. Beş yıl boyunca sözleşmeyle belirlenen artış oranına göre kira artışı yapılabilir. Beş yıldan sonra kiraya veren, eğer emsal koşullara göre kira bedelini artırmak istiyorsa, dava açarak, hâkim kararı ile kira bedelini artırabilir.

Kiracı evden çıkmak istemiyorsa, kiraya veren (ev sahibi) 11 kira yılının bitiminden üç ay önce Noter yoluyla bildirimde bulunmak suretiyle kiracının tahliyesini isteyebilir. Ancak kanunda belirtilen bazı özel koşullar dışında kiracının tahliye edilmesi mümkün değildir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…