Kategoriler
Gündem

Kocaeli’deki ağır hasarlı binalarda yaşayanlar var

Gölcük merkez üssünde meydana gelen depremin ardından yıkılması gereken 500 bina hâlâ yerinde duruyor. İnsanların yaşadığı 29 adet ağır hasarlı bina, 21 adet de orta hasarlı bina bulunuyor.

Marmara Depremi‘nin ardından orta derecede hasar gören 21 adet binanın 21 yıldır yıkılması beklenirken bu binaların içinde insanların yaşaması endişelendiriyor. Kent merkezinde bulunan binaların bazıları yaklaşık 1 metre yana doğru eğilmiş durumda.

2012 yılından bugüne kadar  yaklaşık 5 bin adet bina, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yenilendi. Hasar gören 4 bin 500 adet bina ise yıkıldı.

“Faylarla değil, binalarla ilgilenmeliyiz”

Bu binaların yıkılıp yenisinin yapılması gerektiğinin altını çizen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kocaeli Şubesi Başkanı Kahraman Bulut, “Bizim faylarla değil, bundan sonra binalarla ilgilenmemiz gerekiyor” diye konuştu. Bulut, “Bu binaların yıkılması gerekiyor. İzmit kent merkezindeki binalarımızın durumu maalesef çok sıkıntılı. Zemin taşıma kapasitesi çok kötü ve bu binaları taşıyamayacak kapasitede. İnsanların rezerv konut alanlarının oluşturulup bu alanlara taşınması ve akabinde bu binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Kocaeli’de yıkılması gereken 500 binanın hâlâ yıkılmadığını kaydeden İMO Kocaeli Şubesi Başkanı Kahraman Bulut “2012 yılından bu zamana kadar yaklaşık 5 bin tane binamız kentsel dönüşüm yasasından istifade etti. Bunların 4 bin 500 tanesinin yıkımı gerçekleşti. Kartal’daki Yeşilyurt binası gibi belki deprem bile olmaksızın burada aniden bir haberle şu bina yıkıldı diye duyacağız. Bu haberleri almamak için Kocaeli’de yapı stokunun teknik ve bilimsel olarak tespiti gerçekleştirilmeli. Buna göre de master planlarımızı yapmamız gerekiyor.” sözlerini kaydetti.

Deprem sebebiyle 1 kişi öldü

Gölcük Depremi‘nde, deprem sebebiyle yalnızca bir kişinin öldüğünü belirten Bulut, can kayıplarının ihmal ve insan kaynaklı sorunlardan kaynaklandığını kaydetti. Şube Başkanı Kahraman Karabulut “Depremde özellikle can ve mal kayıpları binalarda meydana geldiği için bizim önceliğimiz depremin ve fayların hangi şekilde olduğu değil; binalarımız olması gerekiyor. Binalarımızla ilgilenmemiz gerekiyor. Bizim faylarla değil bundan sonra binalarla ilgilenmemiz gerekiyor.” diye konuştu.