Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut aidatları her ay 1 milyar 133 TL’yi buluyor

Konut için ödenen aidat miktarında harcanan paranın suya dönüştüğü ilçeler açıklandı. Vatandaşların en büyük sorunlarından biri olan aidatlar yine dudak uçuklatmaya devam ediyor.

Fiyatların büyükşehirlerde adeta cep yaktığı görülürken, Türkiye genelinde yapılan araştırma verileri en yüksek rakamlarda yer alan 5 büyükşehiri öne çıkardı. Buna göre, “5 Büyük Şehir Konut Raporu” başlığı altında yayımlanan verilerde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya öne çıkmaktadır. Her ay toplamda 1 milyar 133 milyon TL aidat ödendiğini gören ise şaşkınlığını gizleyemiyor.

Konut aidatları adaletsiz bir şekilde artıyor

Yayımlanan raporda toplam 1 milyar 133 milyon TL aidat parasının yalnızca 700 milyon TL’si İstanbul’un Sarıyer ilçesinde ödenmektedir. En düşük aidat ortalamasının yine İstanbul’da kendini gösterdiği görülürken, bu fiyatın 40 TL rakamıyla Fatih’te olduğu belirlendi.

Aidatta belirlenen miktarın en önemli payında konum yer alıyor. Konumu takip eden diğer şartlar ise sosyal alanlar, temizlik ve güvenlik hizmetleri gibi önemli kıstaslar ortak paydada buluşmaktadır. Büyükşehirde yaşama zorunluluğu bulunan kişilerin çoğunlukla site ya da apartmanda yaşadığını ve ortak harcamalarda yer edindiklerini hatırlatalım.

GABORAS Gayrimenkul Borsası’nın bizlere aktardığı raporda yüksek miktardaki ödenen aidat oldukça şaşırtıcı duruyor. Konuya ilişkin değerli açıklamalarda bulunan GABORAS Genel Müdür Yardımcısı Şevki Çatladı, Türkiye’de her ay yaklaşık 1 milyar 133 milyon TL’nin sadece aidat için harcandığını belirtti. İstanbul ilinin 700 milyon TL ile başı çektiği listede, Ankara 139 milyon TL ile ikinci sıraya yükselmiştir. Ayrıca 130 milyon TL aidat harcamasına sahip İzmir’i, 81 milyon TL ile Antalya ve 79 milyon TL ile Bursa takip etmekte.

İstanbul diğer büyükşehirlere fark atıyor

Şevki Çatladı, İstanbul ilinin aidat bazında diğer büyükşehirleri katladığını rahatlıkla söylüyor. Bu ilin en fazla aidat toplanan ilçelerinin başını çeken Sarıyer’i; Esenyurt, Beykoz, Kadıköy, Küçükçekmece ve Bağcılar takip etmekte. Bu miktarın bu denli büyük olmasının altında nüfus patlaması olduğunu söyleyen Çatladı, bu rakamların oldukça normal olduğunu aktardı. Konut miktarının yine nüfus miktarına eşit olması da aidat ödemelerinde ilçeleri ilk sıralara yerleştirdi.

Sarıyer, Kadıköy ve Beykoz üçlüsü hakkında yorumda bulunmayı unutmayan Çatladı, buralardaki ödenen miktarın büyüklüğünü pahalı yerleşkeler olmasına bağlıyor. Yüksek miktardaki aidatların öne çıktığı ilçelerde ödenen fiyatlar 526 TL ile Beykoz, 432 TL ile Sarıyer ve 287 TL ile Başakşehir olmuştur. Buna karşı İstanbul’un en düşük aidat bedelinin ödendiği Fatih ilçesinde rakam 40 TL olarak belirlendi.

Ankara için en fazla aidat Çankaya’da ödeniyor

Ankara’nın en bilinen ilçelerinden biri olan Çankaya, aynı zamanda merkezi konumu sebebiyle en çok tercih edilen yerlerin başında gelmektedir. Burada yaşayan vatandaşların her ay ortalama 175 TL’yi gözden çıkardığı yapılan araştırma sonunda görüldü. Ortalama aidat değerinin Gölbaşı ilçesinde 170 TL olduğu belirlenirken, Gölbaşı’nı takip eden diğer ilçeler ise 125 TL ile Etimesgut, 100 TL ile Yenimahalle olmuştur. En fazla aidat toplayan ilçelerin başında yine Çankaya olduğu tespiti yapılmış ve listenin geri kalanında Etimesgut, Yenimahalle, Keçiören ve Gölbaşı yer almıştır.

İzmir için en fazla aidat Urla’da ödeniyor

Her ay ortalama 130 milyon TL aidat toplanan İzmir’de aylık ödenen miktar 110 TL’yi bulmaktadır. En fazla aidatın Bornova’da toplandığı görülürken, Karşıyaka, Bayraklı, Konak ve Urla sıralamayı takip eden diğer ilçeler oldu. Aidatın en yüksek görüldüğü İzmir’in ilçesi Urla’da her ay ortalama 363 TL ödeniyor. Güzalbahçe’de 262 TL olan fiyatlar, Çeşme’de ve Narlıdere’de 237 TL olarak belirlendi. Bornova’nın ise 136 TL’de listenin son sıralamasına düştüğü görülmektedir.

Antalya için en fazla aidat Kaş’ta ödeniyor

Çatladı, her ay 81 milyon TL harcanan Antalya hakkında verileri paylaştı. Ortalama miktarın 115 TL ile görüldüğü Antalya’da öne çıkan ilçeler Muratpaşa, Manavgat ve Alanya olmuştur. Antalya’nın en pahalı ödeme yapan ilçesi ise 250 TL ile Kaş’tır.

Bursa için en fazla aidat İnegöl’de ödeniyor

Her ay 79 milyon TL harcanan Bursa hakkındaki veriler şöyledir; her ay ödenen ortalama miktarın 85 TL ile görüldüğü Bursa’da Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım ve İnegöl ilçeleri öne çıkmıştır.