Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları düşük faizli kredileri gölgede bıraktı

Konut fiyatları düşük konut kredilerinin önüne geçmeye devam ediyor. Son üç hafta içerisinde sektörel canlanmanın başlatıldığı hükümet teşvikli düşük faiz oranlarına, Emlak Konut GYO güvencesi altındaki konut indirim kampanyaları da katılmıştı. Ancak bazı firmalar ve mal sahipleri işi fırsata dönüştürmek için, neredeyse aylardır satışta kalan ilanlarına en az yüzde 25 zam yapmıştır. Her geçen gün fiyatlarda yaşanan artışın vatandaşı yeniden düşündürdüğü süreçte, sektör için olumsuz koşulları yine satıcılar oluşturuyor.

Konut fiyatları değerinden yüksek rakamları gördü

Pandemi sürecinde yaşanan ekonomik durgunluğun önüne geçilmesi adına kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faizli kredi destek paketleri sürüyor. Sıfır konutta kredi faiz oranının 0.64’e düştüğü, bu rakamın ikinci el konutta 0.74’e sabitlendiğini duyan bankanın yolunu tutuyor. Bu durumun kâr oranlarını arttıracağını düşünen bazı fırsatçılar ise anında konutları üzerindeki fiyatlarda oynama yaptı. Buna göre, 240 bin TL üzerinden satışa çıkan bir ev, bugün 300 ila 320 bin TL arasında görünmektedir.

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, vatandaşların bu tarz haksız kazanç sağlamaya çalışanlara karşı gözlerini dört açması gerektiğini belirtiyor. Aynı zamanda Ticaret Bakanlığı’na bağlı olan Alo 175 hattı üzerinden ihbarda bulunabileceklerini belirten Altınay, haksız fiyat artışı için vatandaşların da müdahalede bulunması gerektiğini belirtti. Gerektiği yerde “Haksız Fiyat Artışı” isminde oluşturulan mobil uygulamasını indirerek de ihbar edebilirsiniz.

Fiyat artışının en büyük nedeni ev sahipleri

Konuya ilişkin ufak bir bilgi aktaran Dinçerler Gayrimenkul Sahibi Lütfi Dinçer, yaşanan fiyat artışları sonucunda vatandaşların tepkisinin yanlış yöne doğru çekildiğini düşünüyor. Emlakçıların konut fiyatları üzerinde oynama yaptığını düşünen vatandaşlar, suçlamaları yine emlakçılara yönetliyor. Ancak Dinçer, bu durumun doğru olmadığını ve ev sahipleri tarafından satışta bulunan evlerin fiyatlarında oynama yapıldığını söyledi.

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, yaşanan bu fırsatçılığın düşük faiz oranlarıyla birlikte başladığını aktarıyor. Hükümetin piyasaları yeniden canlandırma girişimleri sonucunda ortaya çıkan düşük faiz oranları konut satışlarını önemli derecede arttırdı. Fakat bu durumda önlerinin açık olduğunu düşünen ev sahipleri satıştaki evlerinde fiyat oynamasına gitti. Yükselen konut fiyatlarının ise hemen hemen yüzde 30’a dayandığı görülmektedir. Bu şekilde yapılan girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanacağını söyleyen Altınay, “piyasaya yeni bir durgunluk hakim oldu” dedi. Yaşanan bu kötü durumun önüne geçilebilmesi adına hükümet desteğinin sağlandığını belirten Altınay, değişen konut fiyatını tespit eden vatandaşların fotoğraf çekmesini ve ihbar hattı ya da mobil uygulaması üzerinden şikayet etmesi gerektiğini söylüyor. Eğer vatandaş ihbar etmek durumunda kalırsa mutlaka şikayet sonuçlarının, “15 gün içerisinde tarafıma iletilmesini istiyorum” demeleri gerektiğini hatırlattı.

“Bir saatte iki kez fiyat arttıranlar var”

Dinçerler Gayrimenkul Sahibi Lütfi Dinçer, 15 yıllık meslek hayatı boyunca karşılaşmadığı olayları son bir ay içerisinde yaşadığını söylüyor. Çoğu insanın ev sahibi olma hayaliyle yola çıktığı süreçte, mal sahibinin bir ev üzerinden 50 bin ila 70 bin TL kazanç sağlama hayallerine kapıldığını belirtti. Vatandaşlar ise durumu emlakçıya bağlayarak yanlış insanlar üzerine tepki gösterdiğini fark etmiyor. Ancak yaşanan tüm olumsuzluğun başlıca sebepleri olarak mal sahipleri gösterilebilir. Emlakçıların satıcı ve alıcıdan yüzde 2 değerinde komisyon aldıkları ve bunun dışında herhangi bir kar potansiyeli olmadığı görülmekte. Bu durumunda tek kar sağlayacak kişi yine mal sahibi olurken, suçlamaların yönlendiği emlakçılar tüm zorluklarla baş eden kişiler oluyor. Bir müşterisinin sadece bir saat içerisinde fiyat değişikliğini iki kez yaptığını belirten Dinçer, bu durumun fırsatçılık olduğunu söyledi. Sadece 2-3 ay önce evi 280 bin TL’den alan müşterinin bile düşük faiz oranlarını fırsat bilerek evini 330 TL’den satışa çıkardığı görülmektedir. Emlakçıların kendi aralarında yeni karar aldıkları ve bu tür fırsatçı mal sahiplerine kapılarını kapattıklarını aktardı.