Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları suni artışa Antalya’da devam ediyor

Konut fiyatları Antalya’da suni artışa sahne oldu. Düşük faizli kredi paketlerinin ardından Türkiye genelinde yaşanan fiyat artışında öne çıkan bir diğer illerden birisi olmayı başaran Antalya, ev sahibi olmak isteyenleri şaşkına çeviriyor. Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam ise konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Konut fiyatları Antalya’nın imajını sarsıyor

Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam, biran da konut fiyatlarının il genelinde 2 kat yükseldiğini söyledi. Kamu bankalarınca gayrimenkulün hareketlenmesi adına yapılan girişimleri gölgede bırakan yeni fiyatlar fırsatçılara zemin hazırladı. Piyasada talepten bağımsız bir şekilde gelişen, suni bir fiyat artışından bahseden Sağlam, piyasadaki en büyük dalgalanma nedenlerini genişçe ele almıştır.

Buna göre, yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığında fırsatçılık yapmak isteyen ev sahiplerinin yarattığı bu suni ortam, neredeyse ilk boyutu da aştı. Mantık dışı olarak gelişen konut zamları talebe bağlı olmadığı için daha fazla sürmeyecektir. Fakat yaz ayını değerlendirerek ev alma girişimi başlatan insanlar, 600 bin ila 800 bin liraya bir ev nasıl satın alabilir? Bu evlerin son zamanlarda artıştan faydalanarak 1 milyon lira değerine ulaştığı görülürken, satın almak isteyen taraflar bu ortamdan giderek daha da uzaklaşıyor. Sağlam, “bu şekilde yapılan fırsatçılığın önü kapatılmazsa bir süre sonra piyasalarda durgunluk yaşanır ve fiyatlar yeniden eski seviyelere iner.” dedi.

Arsa satışları beklenenin üstünde artış yaşıyor

Devletin 1 yıl ödemesiz ve uzun vadeli kredi seçeneklerinin açtığı hareketlenmeyi fırsat bilen ev sahiplerine karşı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Emlak Komitesi Başkanı Halil Ersoy açıklama yaptı. Açıklamaya göre, peşinat ödeyebilecek ekonomik gücü olan vatandaşların, kredi imkanlarından yarar sağlayarak ev sahibi olma arayışları devam ediyor. Merkez ilçelerde beliren toplu konut projelerinde 3 yıl ödemesiz ev sahibi olma imkanları var.

Bu alternatiflerin devam ettiği süreçte ekonomide belirsiz ortam ve insanların alım gücündeki düşüklük kişilerin birden fazla kez düşünmesine neden olmaktadır. Konut piyasasında elle tutulur bir gerçek canlanmanın olmadığını söyleyen Ersoy, bunun tam zıttı olarak arsa satışlarının yükseldiğini belirtti. En büyük nedenin pandemi sürecinde yaşanan yeni tüketici istekleri olduğu bilinirken, insanlar apartman yerine müstakil ev arayışına giriyor. Yeniköy, Yeşilbayır, Çığlık gibi bölgelerde arsa alan vatandaşların kendi villalarını yaptırdığı görülmüştür. Bu nedenle konut değil ama arsa satışlarındaki artıştan söz edebiliriz.