Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatlarında düşüş devam ediyor

Türkiye genelinde konut fiyatlarında düşüş halen devam etmektedir. Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, Türkiye genelinde fiyatlar düşmüştür. Bu oran Türkiye genelinde yüzde 12.1 olurken İstanbul’da ise yüzde 14.6 olmuştur. Ayrıca kira artışlarındaki düşüş eğilimi de devam etmektedir. Şubat ayında ise kiralık konutlara olan talep sabit kalmıştır.

Konut satış fiyatlarındaki düşüş

Konut reel satış fiyatlarındaki düşüş yaklaşık 8 aydır devam etmektedir. Türkiye genelinde fiyatlar, bir önceki yıla göre yüzde 12.1 oranında düşmüştür. İl bazında ise İstanbul’da yüzde 14.6 oranında düşmüştür. Cari ev fiyatlarındaki artış oranlarına baktığımızda, Ocak ayına göre Türkiye genelinde 8.8 puan azalarak yüzde 46.9’a düşmüştür.

Söz konusu araştırma Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve sahibinden.com işbirliği ile hazırlanmıştır.

Reel konut fiyat endeksi

2020 yılı Mayıs ayından itibaren Türkiye genelinde devamlı artan reel konut fiyat endeksi, 2023 yılı Temmuz ayından sonra düşüş göstermeye başlamıştır. Bu düşüş 2024 yılı Şubat ayında da devam etmiştir. Reel konut fiyat endeksi, Şubat ayında, Ocak ayına göre 4.2 puanlık bir azalış göstermiştir. Böylece reel konut fiyat endeksi 173.5 olmuştur. Ocak ayından Şubat ayına kadar enflasyon oranı yaklaşık yüzde 4.5 civarında gerçekleşmiştir. Türkiye genelinde cari konut fiyat artışı aynı dönemde yüzde 2.1’de kalmıştır. Son aylarda cari konut fiyatları sistematik olarak enflasyonun altında kalmıştır. Böylece reel fiyatlar da azalmaktadır.

Konut fiyatlarında düşüş devam ediyor

Önceki 7 ayda olduğu gibi, konut reel satış fiyatı üç büyükşehirde Şubat ayında da düşmüştür. Ocak ayından Şubat ayına reel konut fiyatı İstanbul’da 4 puan düşmüştür. Ayrıca Ankara’da 3.2 puan, İzmir’de ise 4 puan düşmüştür.

Şubat ayında reel konut fiyat endeksi İstanbul’da 170.3 olmuştur. Ayrıca Ankara’da 195.7 olmuştur, İzmir’de ise 177.6 olmuştur.

Yıllık reel fiyat artışı

2022 yılı Ağustos ayında yıllık reel fiyat artışı yüzde 65.8 olmuştur. Aynı yılın Eylül ayından itibaren ise düşmeye başlamıştır. Depremin etkisiyle 2023 yılı Şubat ayında geçici olarak yükselen yıllık reel fiyat, Mart ayından itibaren tekrar düşmeye başlamıştır. Şubat 2024’te yıllık fiyat değişimi oranı, Ocak 2024’e oranla 6.5 puan azalmıştır. Bu düşüş ile yüzde -12.1 ile negatif değerlerde seyretmeye devam etmiştir.

İlan sayısı, Türkiye genelinde ve üç büyükşehirde, Ocak ayından Şubat ayına kadar artmıştır. Satılık konut arzı, bir önceki aya kıyasla, Türkiye genelinde yüzde 3.2 yükselmiştir. İl bazında ise Ankara’da yüzde 3.6, İzmir’de yüzde 4.4 yükselmiştir. Ayrıca İstanbul’da ise bu artış yüzde 1.8 puanda kalmıştır. İstanbul’da diğer illere göre düşüş oranı daha düşük olmuştur.

Kiralık konut talep göstergesi Ağustos ayı ile Kasım ayı arasında düşmüştür. Aralık ayı ile Ocak ayında ise az bir oranda yükselme olmuştur. Ayrıca Şubat ayında ise kiralık konut talebi yatay olarak seyretmiştir. Kiralık konut talep endeksi Ocak ile Şubat arasında yüzde 0.1 artış göstermiştir. Yıllık olarak ise kiralık konut talebi yüzde 25 oranında bir düşüş olmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Emlak haberler için tıklayınız…