Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatlarındaki artışın nedeni ev sahipleri oldu

Konut fiyatlarındaki artışın nedeni KAYİMDER Başkanı Akdoğan tarafından ele alındı. Akdoğan, yapmış olduğu açıklamada ev sahiplerinin fiyat artışındaki rolünün fazlaca olduğunu belirtiyor.

Konut fiyatlarındaki artışın asıl nedeni ev sahipleri

Kayseri İmar ve İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği Başkanı Levent Akdoğan, kayserihaber.com aracılığıyla fiyat artışının nedenlerini sorguladı. Astronomik artışın bir anda belirdiği süreçte en büyük neden ikinci el konut satışı yapan ev sahipleri oldu. Zincirleme reaksiyon oluşturan bu dengesiz fiyatlar daha sonrasında müteahhit ve firmalar arasında da yaygınlaşmıştır.

Akdoğan, müteahhitlerin özellikle maliyetini karşılayamadığı ve zarara uğradığı konut projelerinde bu girişime sıkıca tutunduğundan bahsediyor. Telafi etmek amacıyla yapılan fiyat artışı geçtiğimiz Haziran-Temmuz dönemi boyunca öne çıktı. Bu reaksiyonun oluşmasını sağlayan ise düşen faiz oranları olmuştur. Bu sayede yükselmekte olan konut fiyatları, inşaat sektörünün maliyet ağırlığında bir yer edindi. Ancak Akdoğan, artışı başlatanların müteahhitler olmadığı, ikinci el satışta yer alan ev sahiplerinden kaynakladığı konusunda emin.

Uygun rakamlardan satışlara devam edildi

2020’nin Ocak ayında uygun fiyatlardan açılış yaptıklarını bildiren KAYİMDER Başkanı Akdoğan, konut varsa vatandaşlara kapora yatırın tavsiyesinde bulunduklarını söylüyor. Kamu bankalarının başlatmış olduğu iki aylık girişim, 0.64’de düşen konut faizleri ile sektörde hareketlenme yaratacağı önceden biliniyordu. Yapılan bu girişimin negatif yönü ise konut fiyatlarında yaşanan ani yükselmeler oldu. Artışın müteahhitlerden kaynaklı olmadığı, bu durumu ikinci el ev satışında yer alan ev sahiplerinin yaptığı söylenebilir.

Bu durumda maliyette oluşan yükü azaltmak ve sektöre dair sıkıntılı günleri telafi edebilmek amacıyla müteahhitler fiyatlarını revize ettiler. Alınan ortak kararla fiyatlarda orantısız artış engellemek istendi ve çoğunlukta buna uyum sağlamıştır.

“Faizin düştüğü günlerde bazı durumlar rahatsızlık yarattı”

Kamu bankalarınca 0.64’e çekilen faiz oranları, konut sektörünün ve inşaat sektörünün canlanması konusundaki bir girişimdi. Üstelik bu durumdan konut ihtiyacı olan insanların da faydalanması beklenmiştir. Fakat, amacından sapan girişim kendi aralarında reel satışlar gerçekleştirmek isteyenler arasında kullanıldı.

2 komşu ve 2 yakın arkadaş arasında yapılan satışlar için 0.64 faiz oranı yardımcı oldu. Bankaların yanlış amaçlar doğrultusunda kullanıldığı tespit edilince bakanlığa durum iletildi. Böylece düşen faiz oranının sürdürülebilirliği de fazla sürmemiş ve döviz artışının etkisiyle yeniden, 0.99 oranlarında sabitlenmiştir. Aydoğan, yükselen faiz oranlarının yine de iyi bir oranda olduğunu belirtiyor.