Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatlarındaki düşüş yıl sonuna denk gelebilir

Konut fiyatlarındaki düşüşün yıl sonuna doğru yaşanabileceğini aktaran ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, vatandaşa yatırım amaçlı konut almamaları hakkında uyarıda bulundu. Sektör içindeki dalgalanmanın daha evvel yaşandığını aktaran ekonomist, sene sonunda markalı konutlarda indirimlerin yaşanabileceğini belirtiyor.

Konut fiyatlarındaki düşüş sene sonunda görülecek

1 Haziran 2020 tarihinde başlatılan düşük faizli kredi destek paketleri, gayrimenkul sektörü ve sektöre ait diğer 250 alt sektöre yeniden hareket kazandırdı. Vatandaşların konut alma sürecinde adeta birbiriyle yarıştığı döneme karşı uyarıda bulunan ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, artış yaşanan konut fiyatlarında gerileme yaşanabileceğinin altını çizdi.

2020 yılının son aylarına doğru markalı konutların şimdiki fiyatlar üzerinden yeniden düşüşe geçeceği öngörülüyor. Satış bedelindeki gerileme ise en az yüzde 10-20 arasında olabilir. Yeşilada’ya göre, ekonomiyi canlandırmak adına yapılan bu girişim birçok sektörde balon fiyatların oluşmasına neden oldu. Bankaların mevduata negatif faiz vermesinin başlıca neden olarak karşımıza çıktığı indirim girişimi birçok markalı konutların fiyatlarında artış yaşattı.

Sosyal medya hesabında aktardığı bilgiler doğrultusunda, geçtiğimiz yılbaşından bu yana kredilerin yüzde 23.6 oranında arttığı görülüyor. 13 haftalık hareket sürecini kapsayan değerlendirmeye bakılırsa, kredilerin yüzde 76.1 büyüdüğü söylenebilir. Kredilerde yaşanan nominal gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinin ülkelerde krize neden olduğunu hatırlatan Yeşilada, Amerikalı iktisatçılar Kenneth Rogoff ve Carmen Reinhart’ın çalışmalarının gerçek bir kanıt niteliğinde olduğunu aktardı.

Kredi kullanımları Türkiye’de kriz yaratabilir

Banka mevduatlarında negatif faiz uygulaması vatandaşların dövize geçmesine neden oldu. Aynı zamanda elindeki parayı tüketen vatandaşlar talep artışındaki veri tablosunu hızla yükseltti. Bu nedenle de buğdaydan konuta kadar birçok sektörde hızlı bir fiyat artışı yaşanmıştır.

Borsa üzerindeki küçük yatırımcı oranındaki yükselmeler ise, bu yıl gelen yatırımcıların sayısının 400 bini aşmasını sağladı. Aşırı talep sonucunda ortaya çıkan balon fiyatların sonbaharda patlama yapabileceğini aktaran Yeşilada, cari açığındaki artışın ekonomide iktidarsızlığa neden olacağını ve bütçe açığının yıl sonunda yüzde 8 kadar yükselebileceğini vurgulamıştır.

Amerika’daki başkanlık seçimlerinde AKP iktidarı ile arasının kötü olduğu bilinen Joe Biden’in kazanması, yine Türkiye ekonomisi adına büyük riskler getirebilir. Özellikle piyasalarda bulunan Türk Lirası varlıklarında satış dalgası yaşanacaktır.

Yatırım amaçlı konut almayın!

Atilla Yeşilada, içinde oturumun gerçekleşeceği konutların satın alınmasını aktarıyor. Ancak vatandaşın sadece yatırım amacıyla aldığı konutlar sene sonunda ucuzlayacak. Bu nedenle en doğru zamanı beklemek yatırımcı için gerçek bir girişim olabilir.