Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut mezarlığına karşı Esenyurt’ta sesler yükseliyor

Konut mezarlığına karşı seslerini yükselten vatandaşlar, binlerce konut projesinin çürümeye terk edildiğini iddia etti. Beklenen büyük depreme karşı hazırlık içerisine girilen Türkiye’de böylesine bir konut mezarlığı oldukça endişe verici görülüyor. Kentsel dönüşümde bile mağduriyet ortamının yaratıldığını bildirenler bazı semtlerin adeta atıl bir hale dönüştürüldüğünü söyledi.

Konut mezarlığına karşı ilk tepki

Deprem geçmişiyle iyi bilinen Türkiye’nin beklenen Büyük Marmara depremine karşı hazırlık içerisine girdiği biliniyor. Ancak kentsel dönüşüm projeleri kapsamında bazı semtlerin konut mezarlığına dönüştürüldüğü görüldü. Seferberlik ilan edilen süreçte ilerlemenin kaydedilmediği iddialarıyla gündeme gelen projeler, adeta başarısızlık simgesi olarak bildiriliyor.

Deprem korkusu sardı!

Beklenen büyük depreme karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projelerini Türkiye’nin dört bir yanında sürdürüyor. Yapımı 2000 yılı öncesine ait olan konutların çürük raporu almasıyla birlikte yenileme işlemlerine başlanmaktadır. Ancak atıl kalan yeni projelerin varlığından söz edenler, kentsel dönüşüm projelerinin İstanbul’da doğru yürütülmediği konusunda hemfikir. Özellikle sıklıkla yeni konut projeleriyle gündeme gelen Fikirtepe ve Esenyurt’un adeta konut mezarlığına dönüştüğü biliniyor.

Esenyurt mağduriyet bölgesi oldu

İstanbul’un yeni yatırım bölgesi olarak dikkat çeken ilçede birçok konut projesi yarıda bırakıldı. 9 yıl önce ilk konut projelerinin başladığı aktarılırken, zamanla çürümeye bırakılan yapılar mağduriyet bölgesini oluşturuyor. Tamamlanmış, fakat teslim edilmemiş projelerin sıklıkla görüldüğü ilçede, aynı zamanda tamamlanmamış projelerde mevcuttur. Durumun çözüme kavuşturulması adına herhangi bir adım atılmazken, vatandaşlar devletin harekete geçmesini talep etti.

Konut mağdurları ev sahibi olmak istiyor

Bölgede Fi Yapı Bahçeşir, İnnovia, Ukra, Samsun Tower, Osmanlı İnşaat, Babil Kuleleri ve Makrom Yapı başlıca mağduriyet yaratan firmalar olarak listede yer edindi. Bu bölgeden aslında bir konut sahibi olduğunu aktaran İ.Ç isimli vatandaş, 39 bin peşinat ile kalanını teslimatta vermek üzere 2009’da bir ev satın aldığını söylüyor. 2012 yılına gelindiğinde evinin teslim edilmesini bekleyen vatandaş, 79 bin TL ile 14 bin TL tapu ve abonmanlık parası ödeyecekti. Ancak projenin başlangıcından tam bir yıl sonra sorunlar yaşandı. Belediye ile sıklıkla çatışan inşaat firmasının projesi mühürlendi. Ödeme günü geldiğinde ise parasını yatırarak tapuyu teslim aldığını söyleyen İ.Ç, depreme dayanıklı evlerin terk edildiğini ve evlerinde oturamadıklarını dile getiriyor.

Kredi borçları yuva dağıttı!

Konut mağdurları arasında yer aldığını söyleyen S.K ise Makrom Yapı tarafından mağduriyet yaşadığını söyledi. Ev sahibi olma umudu ile satın alma işlemlerini başlatan vatandaş kredi borçları yüzünden ailesinin dağıldığını yine gözyaşları içinde aktarıyor.

Söz verildi ama sözü tutan yok!

A.Ç isimli vatandaş konut mağduru olduğunu söyleyerek, yıllardır kira ödemek zorunda bırakıldıklarını ifade etti. Gecikme halinde kira yardımı yapılacağına dair bir madde bulunmasına karşı herhangi bir ödeme yapılmadı. Evler hakkında açıklamada bulunulmadığına dikkat çeken vatandaş, devletin konutları TOKİ’ye devretmesi konusunda çözüm önerisi getirdi. Ancak bu durumu ele almayan yetkililer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un vermiş olduğu sözlerine karşı bir girişimde bulunmadı. İrtibat ofisinin yalnızca 1 ay süreyle işlediği mağduriyet ortamında, Esenyurt’ta adeta bir lanet var.

Çözüm bulunamıyor

Turyap Kurumsal Satış Pazarlama Müdürü Alper Perçin yaşanan mağduriyetlere ilişkin EHA’ya açıklamada bulundu. İstanbul’da yaklaşık olarak 100 bin konut mağduru bulunduğunu bildiren Perçin, çoğunlukla Fikirtepe ve Esenyurt’un mağduriyet bölgesi olduğunu söylüyor. Çoğu kişinin tapu almasına rağmen evleri bulunmamakta. Üstelik vatandaşlarla birlikte mağduriyet yaşayan yükleniciler de var. İnşaat firmaları arasında TMSF’ye devri gerçekleştirilmiş olanlar, konkordato ilanı verenler ve iflasını duyuranlar da sıralamaya dahil edildi.

Mağduriyetlere çözüm bulunamadığı gibi inşaatların ne kadar sürede tamamlanacağı bilinmediği için artık vatandaşlar ev satın almak istemiyor. Zor durumdakiler evleri düşük fiyatlardan satmaya çabalamasına karşı kimse mağduriyete ortak olmayı düşünmemektedir. Perçin, vatandaşların zor duruma düşmemesi için ev satın almadan önce mutlaka profesyonel bir gayrimenkul danışmanından yardım alınması gerektiğini söyledi.