Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satın almadan önce şartlarınızı yeniden düşünün

Konut satın almadan önce doğru zamanı bilmeyen vatandaşların zorluk yaşadığı görülüyor. Özellikle pandemi sürecinde dibe vuran ekonomiyi yeniden canlandırmak isteyen dünya ülkeleri arasına katılım sağlayan Türkiye, ekonominin can damarı olan gayrimenkul sektörü için atılımlarda bulundu. Yeni çözüm yöntemleriyle canlandırılan sektör, 1 Haziran 2020 tarihinde düşük faizli destek kredileri ile süreci başlattı. Emlak Konut GYO ve birçok markanın konut kampanyasına gittiği zaman diliminde, pandemi sürecinde yaşanan durgunluğun izleri başarılı bir şekilde kapatılmıştır. Ancak son zamanlarda verilen desteklerde kısıtlamaya giden kamu bankalarının yanı sıra, ev fiyatlarını yükselten mal sahipleri yüzünden vatandaşlar birçok soru işareti ile baş başa kaldı.

Konut satın almadan değişen faiz oranlarını hatırlayın

Geçtiğimiz 1 Haziran 2020 tarihinde yeni normalini yaşayan Türkiye’de, yaşanan ekonomik durgunluğun önüne geçilmeye çalışıldı. Hükümet destekli kamu bankalarının çıkarmış olduğu düşük faizli krediler ile pek çok kişi ev sahibi olma hayallerine kavuştu. Rekor satışların ay içerisinde görüldüğü belirtilirken, satışlarda markalı konutlar ikinci elin gerisinde kaldı.

Kamu bankaları markalı konutları öne çıkarmak ve inşaat sektörüne yeniden destek olabilmek adına; ikinci elde 0.74 faiz oran fırsatlarını 0,79 ile değiştirdi. Ancak faiz oranlarının 1 altına indiği süreçte konut satın alımları devam edecektir.

Faizlerdeki düşüşler konut fiyatlarını yükseltiyor

Kamu bankaları tarafından destek verilen haziran-temmuz ayları içerisinde konut fiyatları düşük faiz oranlarının karşısında artış yaşadı. Sıfır konut fiyatlarında en az yüzde 10 ila 15 gibi artışlar görülürken, ikinci el konut fiyatlarında bu oran eskisi kadar yüksek değil.

Bankaların finans desteklerinde yardımcı olmadığı dönem boyunca en az 700 bin TL’den satışa çıkarılan sıfır bir daire, indirim fırsatlarından sonra şu an 800 ila 850 bin TL arasında değişim gösteriyor.

Düşük fiyattan konut alabilmek

Faiz kredi desteklerinin devam ettiği süreç itibariyle düşük fiyatlardan konut satın alabilmek mümkün değil. Yine de uzmanlar sıfır konut kriterlerini geride bırakmak ve ikinci el konutlara yönelmek gibi bir seçeneğin de olduğunu hatırlatıyor.

Vatandaşlara acele etmemeleri konusunda uyarıda bulunulurken, ileri ki süreçte ne tür sonuçların oluşacağına dair bekleme içinde kalınabilir. Mevcut ekonomide yaşanacak değişimler ise bu sayede yakından takip edilebilecek.

Ev sahibi olma hayallerinizi erteleyebilirsiniz

Faizlerin düşüşüyle birlikte artış yaşayan konut satışları rekor verileri önümüze getirse bile, ekonominin mevcut koşulları yeniden gözden geçirilmelidir. Lirada oluşan değişimin değer kaybettirdiği ve kazançları düşürdüğü günlerde, vatandaşların kredi tutarlarını geri ödemesinde birçok problem yaşamasına neden olabilmekte.

Kredi borcunu ödemeyenlerin evleri bankalar tarafından haczedilerek piyasa değerinden daha düşük fiyatlara, yine banka aracılığıyla satıldığını unutmayın. Ayrıca faizlerin düşüşü ile birlikte artış gösteren konut satış bedellerine karşı biraz daha beklemede kalabilir ve piyasada yaşanacak herhangi değişimi yakından takip edebilirsiniz.

Kredi şartlarını öğrenmek ilk mesele

Konut kredisi sayesinde ev sahibi olan pek çok vatandaş, ev sahibi olma hayalleri içerisindeki diğer kesimi harekete geçiriyor. Günümüzde kredili ev satın almalarda veri değerleri yükselirken, kişilerin gaflet içerisinde bulunmaması gerekiyor. Kredi başvurusu onaylansa dahi kişilerin kendi yaşam standartlarını hesaba katması oldukça önemlidir.

Emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.