Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satın almak isteyenler doğru zamanı kaçırmamalı

Konut satın almak isteyenler için konuşan Hakan Akçam, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Etimesgut Emlak Müşavirliği Dernek Başkanı ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası yönetim kurulu üyesi olan Hakan Akçam, konut satın almak için uygun bir zaman diliminde olduğumuzu hatırlatıyor.

Konut satın almak için doğru zaman!

Hakan Akçam, Haziran-Temmuz dönemi boyunca konut kredi faiz oranlarının yüzde 0,64’e indiğinden bahsediyor. Bu oranın kampanyadan önce yüzde 1,25 ve üzeri seviyelerde gezdiğini söyleyen Akçam, kampanyaların cazip bir ortam yarattığını aktardı. Yaşanan hareketliliğin sonrasında lüks konut projelerinin kendi stoklarını eritmeye karar verdiği görüldü. Yakın zamanda firmaların kampanyaya dahil olduğu sistemde kısa süreli de olsa sektöre dair yeni bir nefes yaratılmıştır. Tüm bu gelişmelerin ardından, temmuz ayı satışları Cumhuriyet tarihinde bir ilki, rekor rakamları getirdi. Fakat ağustos itibariyle yapılan zamlar sektörde yeniden durgunluğun kapısını aralamıştır.

Ağustos ayından itibaren faizler yükseldi

Akçam, şu an bankalarda 1,27 ila 2 arasında faiz oranlarının mevcut olduğunu söylüyor. Mevduat faizlerinin yükseldiği son günlerde, bu değeri yüzde 14-15’e taşıyanlar bulunmaktadır. Dövizde yaşanan dalgalanmalar ve mevcut belirsizlikler, altın ile dövizde de yükselmelere zemin hazırladı. Tarihi artışın yaşandığı son günlerde, özellikle de pandeminin etkisi insanlarda belli istek ve arzuları değiştirmiştir. Konut borcuna girmek yerine çoğu insanın turizm sektörüne kazandırdığı görüldü. Özellikle beklemede kalanlar için değişen faiz oranları iyi bir gelişme olmamıştır. 5 Ağustos’tan itibaren yükselme eğiliminde bulunan konut kredilerinin tarihi indirim fırsatları geride kaldı.

Konutta maliyet hesaplaması

Geçtiğimiz 2018 yılından itibaren inşaat sektöründe artan maliyetler, dövizdeki dalgalanmalarla birlikte daha da belirgin bir hale geldi. Sıfır projelerde konut fiyatlarının uzun süredir yatay seviyede olduğu biliniyor. Müteahhitlerin çoğu eldeki konut rezervini eritmek için kampanya yapmaya ve kişiye özel ödeme yöntemleri geliştirmeye devam etmektedir. Fakat tüm bu gelişmelere rağmen piyasada oluşan değişim son derece belirgin.

Artan maliyetle birlikte azalan konut satışları, vatandaşların yönünü ikinci ele kaydırdı. Alıcısının kıt olduğu bir sektör için maliyet hesabı tam olarak yansıtılamıyor. Piyasaya göre alıcı taraf burada kral konumunda. Bu nedenle oldukça uygun fiyatlar üzerinden gayrimenkullerin alınabileceği bir dönemdeyiz. Alım fırsatlarının birçok kampanya ile devam ettirildiği süreçte fiyatların düşüş yaşayacağını söylemek yanlıştır. Bu gidişin yönü yükseliştir ve artan maliyetler tam olmasa bile bir şekilde değişime neden olacak. Tüketici taraf konut stoklarının bitmesini beklemeden konut satın almak için harekete geçmelidir.

Faizler ne zaman düşer?

Ekonomik konjonktüre bakıldığında faizlerin orta vadede düşmeyeceği belirgindir. Psikolojik sınır yüzde 1 olarak karşımıza çıkıyor ve bu oranın düşmesi için epey bir zaman var. Geçtiğimiz yıllarda faizlerin yüksek olması nedeniyle ipotekli satışlarda ciddi oranda kayıplar görüldü. Bu nedenle satışlarda diğer türlerin öne çıkması bekleniyor.

Ne zaman konut satın almalıyım?

Alıcının hâlâ kral olduğu bir dönemin içindeyiz. Konutta arz yüksek iken talep düşüktür. Bu nedenle alıcı el üstünde tutuluyor. Yatırımdan ziyade daha çok ev sahibi olmak amacıyla hareket edenler için bu dönem son derece uygun. Gayrimenkul piyasasında fiyat anlamında cazip indirimler devam ediyor.

Kaynak: flasgazetesi.com

Konut kredisi haberlerine göz atmak için tıklayınız.