Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları beklenenin ötesinde artış yaşadı

Konut satışları adeta rekordan rekora koşuyor. Son 1 haftalık süreci kapsayan araştırmalarda kullanılan konut kredilerinde 4.2 milyar artış yaşandığı tespit edildi. Bu rakamın günde 840 milyon TL değerine denk geldiği görülmektedir.

Konut satışlarında veriler beklenenin ötesinde

Normalleşme sürecinin başlatıldığı 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren hükümet teşvikli konut kredileri sahneye çıktı. Yapılan teşvikler sonucunda kamu bankalarının aldığı kararlarla birlikte düşük faiz oranları gündeme geldi. Fırsatı iyi değerlendirmeye karar veren vatandaşlar bankaların yolunu tutarken, bu esnada pek çok proje indirim kampanyasına katılım sağladı. Sadece iki hafta boyunca 4 yeni kredi paketinin aktif olduğu sürece ilişkin detaylar sektör için olumlu görünüyor. Bir önceki aylarda yaşanan pandemi döneminin getirdiği durgunluk sadece iki hafta içinde süpürülmek üzere. Böylece satışların yalnızca 1 hafta içerisinde 4.2 milyar TL değerini bulduğu tespit edilmiş ve bunun neredeyse rekor olduğu açıklamıştır. Sektörün sürükleyicisi olarak görülen kamu bankalarının girişimleri konutlar için sadece 5-12 Haziran arasındaki günlerde ortalama satış rekoru 840 milyon TL’yi buldu.

Yalnızca 2 haftalık süreçte kazanılan miktar: 17 milyar TL

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerince paylaşılan bilgide, bankaların TL kredi hacmi 29 Mayıs ila 12 Haziran tarihleri arasında artış yaşadı. Bu artışın 36 milyar TL’ye denk geldiği ve 2 trilyon 47 milyara çıktığı görülmektedir. Aynı dönem içerisinde kamu bankalarının başlatmış olduğu TL kredileri 17 milyar lira artış yaşamış ve 1 trilyon 23 milyara ulaşmıştır. Sadece iki haftalık sürece ilişkin tüketici kredilerinde yaşanan artış 14 milyar liraya yükseldi. Bunun 9 milyar lirasını ise kamu bankaları sağlamıştır. Ayrıca kamu bankaları, tüketici kredileri için kullanılan 260 milyar liralık hacmi, yaşanan süreçte 269 milyar liraya çıkarmış gibi görünüyor.

Artışlar devam ediyor

Sağlanan kredilerde 5-12 Haziran tarihleri arasındaki artış 4.2 milyar TL ile rekor tutara ulaştı. Bu artıştan 3 milyar 747 milyon lirayı kamu bankaları sağlamıştır. Ayrıca 29-12 Haziran arasındaki iki haftalık sürece dair verilen kredilerde 4 milyar 879 milyon liralık artış görüldü. Bu artışa kamu bankaları öncü olurken, rakam ise 4.1 milyar TL olmuştur. Kamu bankaları 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren normalleşen Türkiye için, geniş ve sosyal hayatı canlandırma çabasına girmiştir. Bu nedenle 4 yeni finansman paketi kararı alan kamu bankaları, paket kapsamında birden fazla ödeme seçeneklerini dahil etti. 12 ay ödemesiz dönemin başladığı dönemde 15 yıla varan vade fırsatları vatandaşları harekete geçirdi. Ayrıca bankaların kredi faizlerini birinci elde 0.64’e düşürdüğü görülürken, belirlenen oranın ikinci el konutlar için 0.74’e sabitlenmesine karar verilmiştir.