Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları getiride enflasyonun üzerine çıktı

Konut satışları enflasyonun üzerinde getiri sağladı. Geçtiğimiz haziran ayından itibaren aktif olan düşük faizli kredi destek paketleri ve hemen ardından duyurulan konut kampanyaları, satışların enflasyon değerlerinin üzerine çıkmasına neden oldu.

Konut satışları enflasyonun üzerinde kazanç getirdi

Pandemi dönemiyle birlikte olumsuz süreçte artış yaşayan sektör, nihayet 29 aylık bir sürenin ardından yeniden enflasyonun üzerinde getiri sağladı. Geçtiğimiz mayıs ayına ilişkin paylaşılan verilere göre, bu oranda yüzde 10,6 artış yaşanmıştır.

Konut Fiyat Endeksi (KFE) Ocak 2020 tarihinden sonraki süreçte, enflasyon değerleri üzerinde kazanç elde edildi. Bu sayede fiyat endekslerinde 29 aylık bir duraksamanın ardından satış gelirlerinde yeniden yüksek değerlere ulaşıldı. Merkez Bankası’nın oluşturduğu veriler kapsamında, sektörde geçtiğimiz mayıs ayı reel getiri oranları yüzde 10.6 olarak tespit edildi. Artışla birlikte konut kredisi faiz oranlarında yaşanan ‘tarihi indirim’ fırsatı, konut satışları için olumlu sürecin başlangıcını açtı.

Merkez Bankası verilerine göre, 2020’nin ocak ayında konut fiyat endeksinde yüzde 12.4 nominal artış sağlanmıştır. Bu artışın şubat ayı içerisinde yüzde 13,9 değer kazandığı görüldü. Bir sonraki ay martta ise bu oran yüzde 15 değerine ulaştı. 11 Mart’ta Türkiye üzerinde ilk yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalığının tespitiyle birlikte alınan sıkı tedbirler, konut satışlarındaki getirinin önünü nisan ayında kapatmaya yetmedi.

Nominal artışın nisan ayında yüzde 16,7 seviyeye geldiği görülürken, reel artış geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artış yaşadı. 2020’nin mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal artış yüzde 23,1 olarak kaydedildi. Mayıs ayına ilişkin reel artışın ise yüzde 10,6 olduğu tespit edilmiştir.

Artış ile öne çıkan il İzmir oldu

Konut fiyat endeksi karşılaştırmalarında üç büyük il içerisinde en büyük artışın İzmir’de olduğu görüldü. 2020 yılının mayıs ayında bir önceki aya göre İstanbul’da yüzde 3,8, Ankara’da yüzde 7,0 ve İzmir’de yüzde 7,1 artış yaşandı. Bir önceki yılın aynı ayında endeks değerlerinin İstanbul’da yüzde 16,9, Ankara’da yüzde 24,0 ve İzmir’de 24,8 oranlı yükselme yakaladığı kayıtlara geçti.

Kalyoncu, artan satışların yeni arzın azalmasında etkisi olduğunu belirtiyor

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, Dünya Gazetesi’ne özel olarak yapmış olduğu açıklamada fiyat endeks değerlerini ele aldı. Kalyoncu, 2019’un ağustos ayından itibaren konut kredisi faiz oranlarında yaşanan gerilemenin yılın ilk çeyreğine olumlu yansıdığını belirtti.

2020 yılı Ocak ayı itibariyle olumlu süreç yaşanırken, haziran ayında kamu bankalarının başlatmış olduğu ‘tarihi indirim’ fırsatı reel getiriyi arttırdı. Düşük faizli krediyi gören vatandaşların konut alımına yönelmesi, biriken taleplerle birlikte fiyatlarda artış yaşanmasına neden oldu.Ortalama 1 milyon 400 bin konutun yıl içinde el değiştirdiği ve demografik nedenlerin yeni konut taleplerini arttırdığı düşünülürse, konuta olan talepte artış devam edecektir.

Mehmet Kalyoncu, sektör içerisinde yer alan tüketicilerin yatırım amacını geride bıraktıklarını belirtti. Daha çok oturum maksadıyla alınan konutların, yeni projeleri şekillendirmesi bekleniyor. GYODER Başkanı inşaat sektörüne tavsiye olarak, oturum amaçlı konut taleplerine yanıt vermeleri gerektiğini vurguladı. Müşteri sıkıntısı yaşamamak için tüketici isteklerinin göz önüne alınması gerekirken; hazırlanan plan çerçevesinde yapılacak hareketlerin proje sahiplerine geri dönüşleri olumlu olacaktır.