Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları ilk 7 aylık süreçte aynı illeri ilk sıraya getirdi

Konut satışları pandemi sürecinde düşüş yaşamış ancak kamu bankalarının girişimleri sonucunda yeniden rekor rakamlara ulaşmıştı.

Kısa süreli bu girişimde EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre, geçtiğimiz yıl 2019 ile 2020 arasında en çok satış yapan ilk 7 il aynı oldu. Böylece en çok satış yapan listesinde 7 aylık kısa bir zaman dilimi bizlere ilk 10 ili şöyle sıralıyor; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Konya, Kocaeli, Gaziantep ve Adana.

2020 ile 2019’u kıyaslarsak eğer, aynı dönemde en çok satış yapılan iller; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin ve Konya oldu. Sıralamanın geri kalanında bu yıl Kocaeli’nin yerini Adana alırken, Gaziantep yerini Kocaeli’ne, Adana ise Tekirdağ’ına bıraktı.

Konut satışları ile pandemi süreci atlatılıyor

Yıl itibariyle gelişen ve olumsuzlukların habercisi niteliğini taşıyan pandemi sürecinde sektör belirsizliğe hapsoldu. Yaşanan ciddi düşüşlerin ardından süreci toparlamak isteyen hükümet ise kamu bankalarını teşvik etti. Bu sayede ‘yeni normal’ günlerinin başladığı 1 Haziran 2020’de hem turizm hem de gayrimenkul ve ona bağımlı alt sektörler adına düşük faizli kredi destek paketleri ortaya çıkarılmıştır. Vatandaşların ‘bekle ve gör’ politikasını bırakarak erteledikleri hayallerine bir an önce kavuşmak istedikleri ve bankaların yoğun talepler sonucunda kredi dağıtmaya başladığı görüldü. Böylece Haziran-Temmuz dönemi boyunca yaşanan ‘tarihi indirim’ kasırgası, tarihi rekorları da beraberinde getirmiştir.

Alt sektörler desteklendi

Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut satışlarında önemli derecede ivme yakalandığından söz ediyor. Özellikle sektöre bağımlı 250 alt sektörün olduğunu hatırlatan Yazıcı, nakliyecisinden halıcısına, mobilyacısından boyacısına kadar herkesin iş yapabilir duruma geldiğinden bahsetti. Konut sektörünün satışlarda iyi rakamlar elde etmesi özellikle diğer alt sektörler adına hareketlilik ve canlılığa neden olmaktadır. Eğer konuyu rakamsal olarak ele alırsak 2020 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle 854 bin 126 adet konut satışına sahne oldu. 2019 ve 2020’yi kendi aralarında karşılaştırdığımızda ise yaklaşık olarak yüzde 40,5 artış yaşandı. 2019 yılının Temmuz ayı sonunu, 2018 ile karşılaştırırsak yaşanan düşüş yüzde 21’e tekabül ediyor. Ancak bu yılın Haziran ayında başlayan kampanya sayesinde konut satışlarında bu sene rakamlar 1.400.000 dolaylarında kapanabilir.

İnşaat sektöründe stoklar eridi

Yazıcı, 2016 yılının ikinci yarısında başlayan ekonomik durgunluğun, kredi faiz oranlarındaki yükselişi ve piyasalardaki dalgalanmaları beraberinde getirdiğini söylüyor. Bunun en büyük etkileşimi ise kuşkusuz ki inşaat ve gayrimenkul sektörü oldu. Son 3 senelik değerlendirme tablosunda hızla düşüş yaşayan konut satışları, konutların elde kalmasına sebep vermişti. Ancak geçtiğimiz 1 Haziran’da gerçekleştirilen ve iki ay süren düşük faizli kredi paketleri elde kalan konut stoklarının erimesini sağladı. Erimenin başlamasının ardından satmayı düşünmeyenler bile elindeki konutu çıkarma gayretine kapılmıştır.

Yazıcı, bu durumun özellikle de elde yeterli konut stoklarının olmadığının bir kanıtı olarak görüyor. Gerçekleştirilen kampanya talep ve arz dengesinin şaşmasına neden olurken, fiyatlarda yükselmelere yol açtı. Bölgesel bir değerlendirmede yalnızca İstanbul’daki konutlar yüzde 10-25 arasında artış yaşamıştır. Bununla birlikte inşaat maliyetlerindeki artışların dolar kuruyla birlikte arttığı süreçte konut stoklarını eritme girişimleri sürmüştü. Böylece geliştirilen düşük faizli kredi döneminde bu maliyetlerin yansıtıldığı görüldü. Alıcı tarafın artık yeni fiyatlara alışması ve inşaat maliyetlerini hesaba katması tavsiye ediliyor.

Konut kredisi haberlerine göz atmak için tıklayınız.