Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları şubat ayında düştü

Şubat ayında yaşanan depremler, Türkiye’deki konut satışlarını olumsuz yönde etkilemiştir. Şubat ayında, geçen yılın aynı dönemine göre konut satışları yüzde 18 düşüş göstererek 80.031’e geriledi. Aynı dönemde, yabancılara yapılan konut satışları da yüzde 27 azalarak 3.350 oldu. Geçen ay, yabancılara konut satışında en yüksek rakama ulaşan ülke, 1.183 adetle Rusya oldu. Böylece konut satışları Şubat ayında düşmüş oldu.

Kahramanmaraş merkezli depremler, konut satışlarını büyük ölçüde etkiledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Şubat’ta yüzde 18 azalarak 80.031 olarak kaydedildi. Ocak ayına göre konut satışlarında yüzde 18,1 azalış yaşanmıştır. Ayrıca Ocak-Şubat dönemi toplamında yüzde 4,4 düşüşle 177.739 konut satılmıştır.

Depremden Etkilenen Konut Satışlarında İstanbul Öncü

İstanbul, konut satışlarında 14.980 adet ve yüzde 18,7’lik pay ile lider oldu. İstanbul’u, Ankara ve İzmir izledi. Konut satışlarının en düşük olduğu iller ise Hakkari, Ardahan ve Tunceli oldu. İpotekli konut satışlarında da düşüş yaşandı: Şubat ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,7 azalış göstererek 17.357 olarak gerçekleşti. Ayrıca ipotekli konut satışlarının toplam içindeki payı yüzde 21,7 oldu.

İlk el ve ikinci el konut satışları da düşüş yaşadı. Şubat’ta, Türkiye genelinde ilk el konut satışları yüzde 18,8 azalarak 23.476 oldu. Ayrıca ikinci el konut satışlarında ise yüzde 17,7 azalışla 56.555 konut satıldı.

Yabancılara Konut Satışlarında Azalma Devam Ediyor

Türkiye genelinde yabancılara yapılan konut satışlarında da Şubat ayında yüzde 27’lik azalış yaşandı. Ayrıca yabancılara yapılan konut satışlarının toplam içindeki payı yüzde 4,2 olarak gerçekleşti. Bu düşüşün arkasında depremler ve ekonomik etkiler olduğu düşünülüyor.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…