Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışlarında doping etkisi görüldü

Konut satışlarında düşük faiz doping etkisi yarattı. Satışların üçe katlandığı süreçte, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yarattığı olumsuz koşulların üzeri kapatılıyor. Geçtiğimiz haziran ayında kamu bankalarınca başlatılan düşük faizli konut kredi destek paketleri birçok konut kampanyasını da beraberinde getirdi. Ayrıca fırsatçı mal sahiplerine zemin hazırlayan girişimin her ne olursa olsun rekor sayıyı elde ettiği görülmüştür.

Konut satışlarında doping etkisi

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) süresi boyunca çoğu vatandaş iş faaliyetlerine ara vermek durumunda kaldı. Bu zor koşulların ardından gayrimenkul sektörünün duraksaması, bir nevi ekonomik çöküşün başlangıcı olarak görülmüştür. Ancak hükümet normalleşen Türkiye adına yeni bir karar verdi. Hem ekonomik canlanmaya yol açacak hem de sektöre yeni bir hız kazandıracak olan girişim, 1 Haziran’da duyuruldu. Kamu bankalarının aylık taksit tutarını 0,64’e indirdiği kredi destek paketleri bir aylık süreçte Türkiye geneline hızla yayılmıştır. Hayallerine kavuşma arzusuyla yola çıkan vatandaşların bir ay gibi kısa bir sürede bankalara 133 bin başvuru yaptığı görüldü.

Gelişmelerin ardından Tapu ve Kadastro Samsun 10. Bölge Müdürlüğü bölgesini kapsayan il ve ilçelerin satış rakamları paylaşılmıştır. Bu rakamlara göre, Samsun, Amasya, Ordu ve Sinop’un il ve ilçelerinde haziran ayında 4 bin 101 satış gerçekleşti. Nisanda dip yapan konut satışlarının yalnızca haziran ayında rekor seviyeye ulaştığı ve yüzde 23 artış yaptığı görülüyor.

Konut satışları haziran ayında katlandı

Pandemi ilan edilen salgın hastalığın ilk olarak 11 Mart tarihinde Türkiye’de tespit edilmesinin ardından, Sağlık Bakanlığı olumsuz süreçte tedbirleri arttırdı. Sosyal izolasyon altında başlayan yasakların tüm Türkiye’yi kapsadığı süreçte konut satışları büyük duraksamalara neden olmuştur.

Nisan ayında 2 bin 80’i ipotekli 2 bin 267 satış gerçekleştirildi. Bu değerler 2020 yılının ocak ayında 4 bin 298’i ipotekli 7 bin 734, şubat ayında 4 bin 433’ü ipotekli 6 bin 817, mart ayında ise 3 bin 871’i ipotekli 6 bin 66 satış işlemi olarak tabloya yansıdı. Nisan ayında dip yapan satışlar gayrimenkul sektörünü durma noktasına getirdi. Aynı zamanda bu sektöre ait alt sektörlerde de büyük sorunlar yaşanmıştır. Projelerin rafa kaldırıldığı süreçte, çoğu müteahhit ve firma önünü göremedi. Bu da sektörde yaşanan gerilemeyi arttırdı.

Dijitalleşme sektöre hız kazandırdı

Müdürlük tarafından yapılan açıklamada, dijital çağın gereksinimlerine yanıt veren sektör kendini yeniden öne çıkardı. Pandemi dönemini bir fırsat haline çeviren dijitalleşme süreci, eksiklerin önüne geçmiştir. 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 0.99’da tutulan kredi faizleri, salgın hastalıkla beraber vatandaşın ilgisini yitirmesine neden oldu. Bu yüzden satışların epey düştüğü görülürken, kamu bankaları öncülüğünde başlatılan destek girişimi sektörü yeniden bir yıldıza dönüştürmüştür.

Diğer emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.