Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışlarında yeni rekorlara hazır olun

Konut satışlarında oluşan rekorlar sektör temsilcilerinin yeni projeler hakkında ilk sinyalleri vermesine neden oldu. Yılın ikinci yarısında satışlardaki yükselişin devam edeceği ve yeni rekorların verilere kaydedileceği bilgisi ise yapılan açıklamalarda öne çıktı.

Konut satışlarında yeni rekorlar gelebilir

1 Haziran 2020 tarihinden itibaren pandemi dönemini geride bırakan Türkiye normalleşme sürecine devam ediyor. Hükümet teşvikleri sonucunda ekonomik durgunluğun izini silmek amacıyla yola çıkan kamu bankaları düşük faizli kredi paketlerini duyurdu. Çoğu vatandaşın yüksek faiz oranları nedeniyle ev sahibi olma hayalini ertelediği süreçte çoğu kişi bankaların yolunu tutmuştur. Bu sayede son bir aylık süreç Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine olumlu yansıma yaptı. Konut satışlarında yıllık baz yüzde 209,7 artış yaşamış ve tüm zamanların en yüksek verilerini oluşturmuştur.

Sektör temsilcileri tarafından yapılan ortak görüşte ise sürecin devam etmesi özellikle satışlarda yeni rekorlara neden olacak. Konut alıcısına tarihi fırsatların öne çıktığı haziran ayı yalnızca başlangıca zemin hazırladı.

“Konut geliştiriciler moral buldu”

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Salgın hastalığın özellikle nisan ve mayıs ayındaki satışlarında gerileme yaşanmasına neden olduğunu söyleyen Özyurt, bu sürecin 1 Haziran’dan itibaren değiştiğini belirtti.

Konut satışlarının zirveyi görmesiyle birlikte ertelenen projeler raftan yeniden inmiştir. Tüm zamanların en büyük tarihi indirimi olarak kayıtlara geçen düşük faizli krediler, her türlü yatırımcıya önemli fırsatlar oluşturdu.

Satış ofislerinde yaşanan durgunluğun 1 Haziran tarihiyle yeniden hareket kazandığını belirten Özyurt, henüz yolun başında olduklarını dile getirdi. Ancak tüm bu hareketliliğin özellikle konut geliştiriciler için moral olduğu aşikâr. Artışa geçen satışların önümüzdeki ayları da tetikleyeceği özellikle satış ofislerinde yaşanan hareketlilikten anlaşılır. Sektör bu sayede hem toparlanma hem de canlanma dönemine geçiş yaptı.

Orta gelir düzeyine hitap eden düşük faizli kredilerin hedefini aştığı ve tüm kesimlere yayıldığı yapılan açıklamada önemli bir yer edindi. Haziran ayından bu yana satışlardaki artışın yılın kalan yarısını rekora götüreceği düşüncesi ise yeni konut projelerinin ortaya çıkmasına neden olacak.

“Yeni rekorlar önümüzdeki aylarda gelecek”

Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının tüm dünyada ekonomik durgunluğa yol açtığını belirtti. Ancak bu sürecin hızla haziran ayında toparlandığı ve sektörün kampanyalarla birlikte hareket kazandığı görüldü. Konut satışlarının normalleşmenin etkisiyle aynı zamanda yatırıma dönüştürüldüğünü ifade eden Bahadır, yatırımcıların artık altın ve döviz tercih etmediğini belirtti.

Gayrimenkul ve inşaat sektöründe oluşan belirsizliğin bekle ve gör dönemi oluşturduğu ancak bu dönemin haziran ayından itibaren sonlandırıldığı biliniyor. Yatırımda yeniden öne çıkan sektör ilk sıralara yerleşmeyi başardı. Konut geliştiricilerin yakın zamanda sahaya ineceği yılın ikinci yarısında daha büyük gelişmelerin yaşanacağı belirtilmiştir. Aynı zamanda uçuşların açılmasıyla birlikte konut alımlarında daha büyük rekorlar yaşanacaktır.

“Projeler raftan iniyor”

Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, haziran ayında yaşanan rekorla birlikte sektör üzerindeki belirsizliğin kalktığı belirtildi. Orta gelirli vatandaşların hedef alındığı konut kampanyası daha da genişleyerek tüm kesim arasında yayıldı. Bu süreç özellikle yatırımcılar için fırsat ortamının yaratıldığı bir dönem olmuştur. Ayrıca satışlarda yaşanan artışın süreklilik kazanabileceği ortamda bekleyen projelerde raflardan inecektir. Zirveye tırmanan taleplerle birlikte önümüzdeki ay konut alımlarında hızlı artışlar görülecek.

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, Türkiye’de başlayan hareketlenmenin yabancı yatırımcıları da heyecanlandırdığını ifade etti.  Destek paketlerinin ardından sektörde yeniden oluşan yatırım iklimi, tüm tarafların kazanımına yol açtı. Satışlarda yaşanan artışın sürmesiyle birlikte yeni projelerin geliştirileceğini aktaran Çulhalık tarafından sektörde ikinci yılın yatırıma dönüşeceği belirtilmiştir.

Temmuz ve Eylül döneminde büyük patlama yaşanabilir

Golden Sign Satış ve Pazarlama Şirket Kurucusu Gül Gül, sektör adına kazanımların destek paketleri sayesinde olduğunu hatırlattı. Daha önce benzeri olmayan girişim büyük toparlanma sürecini de başlatmıştır. Pandemi sürecinde yaşanan gerilemenin ardından geçtiğimiz haziran ayı bu süreci toparlamanın zemini hazırladı. Böylece Temmuz, ağustos ve eylül dönemi konut satışlarında elde edilen sonuçlar daha yükseğe taşınacaktır.

Diğer emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.