Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut taleplerinde tercihler 350 bin TL’den başlıyor

Konut taleplerinde 350 bin TL’den başlayan evler kampanyaların duyurulduğu kısa süreden bu yana öne çıkıyor. Kamu bankalarının sıfır el ev satışlarında 0.64’e düşürdüğü kredi faiz oranları, aynı zamanda ikinci el ev satışlarına yansımış ve 0.74’e inmiştir. Bankalar tarafından alınan karar sonrası Emlak Konut GYO öncülüğünde başlatılan konut kampanyaları her geçen gün büyüyor. Tarihi fırsatı gören vatandaşlar ise son iki haftadır kampanyaları daha da hareketlendirdi. En çok satışın 350 bin TL’den başladığı görülürken, bu rakam en fazla 850 bin TL’yi buluyor.

Konut taleplerinde 350 bin ila 850 bin TL arası ev tercihi

Arka arkaya gelen konut kampanyaları son iki haftalık süreçte alıcıları harekete geçirdi. En çok satın alımların 350 bin TL’den başladığı konut kampanyalarında vatandaşın genişlik tercihi ise 60 metrekareden başlıyor. 60 ila 100 metrekare arasında değişim gören konut satışlarında en fazla satışın yapıldığı konutlar ise balkonlu evler oldu. Müteahhitler son günlerde yaşanan ilgiden memnun kalırken, bir yandan da eldeki konut stoğunu tüketmek üzere olduklarını açıkladılar.

Tercihler konutlara göre değişim gösteriyor

Sıfır konutta alıcılar ağırlıklı olarak site içerisinde yer alan konutları tercih ediyor. Alıcıların birinci el konutlar için tercihleri ise 400 bin ila 750 bin TL arasında değişim göstermektedir. İkinci el konut satışları için harekete geçen bir diğer alıcılar ise bu fiyat aralığını 300 bin ila 600 bin TL arasında tutmaktadır. Metrekare tercihinde ise emlakçıların verdiği doğrultuda 60 ila 100 metrekare arasında değişim yaşanıyor.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Başkanı Nizamettin Aşa, konut taleplerinde tercihini ikinci elden kullanan alıcıların daima apartman tipinden yana olduğu söyledi. 300 bin TL’den başlayan rakamların en fazla 600 bin TL’ye kadar çıktığını da onaylamış oldu.

Tüketici isteklerinde müstakil ev öne çıktı

Bahaş Holding CEO’su Abdülssamet Bahadır, yeni tip koronavirüs (covid-19) sürecinde değişen tüketici isteklerinin kampanya üzerinde daha belirgin hale geldiğinden söz ediyor. Buna göre, müstakil ev hayalinin ön plana koyulduğu konut taleplerinde vatandaşlar yeşil alan kullanımına önem veriyor. Bahadır, aynı zamanda inşaat sektöründe yaşanması beklenen sürece dair bir öngörüde bulundu. Değişen tüketici isteklerinin yeni projeler üzerinde etkili olacağı ve daha çok yeşil alanla birlikte izole yaşama kapı açan projelerin öne çıkacağını ifade etti. Ayrıca konuta erişim ve satın alma eğiliminin kolaylaştıkça sektördeki yapısal değişikliklerin daha belirgin hale gelmesi bekleniyor.

Sektör öncüleri ve emlakçıları ortak paydada buluşturan ise tüketici tercihlerinin müstakil ev arayışı oldu. 350 bin ila 850 bin TL arasında değişim gösteren konut taleplerinde kişilerin esas isteği büyük ve müstakil ev oluyor. Ancak bu tür fiyatların otomatik olarak yükselme eğilimi taşıdığı ve bu durumun özellikle bütçesi sınırlı olan kişileri hayal kırıklığına uğratmaktadır. Bu nedenle emlakçılar müşterilerini düşük fiyatlı konutlara yönlendirmektedir.

Uzun vadeli alım oldukça kolay

Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, kamu bankaları tarafından ortaya çıkan ve yakın zamanda özel bankalar tarafından destek gören faiz oranlarına ilişkin düşüncelerini aktardı. Kuzu, kredinin ödemesiz olması ve vadenin 15 yıla kadar çıkmasının satış hızında en büyük etki olduğunu söylüyor. 15-20 yıldır görülmeyen bir faiz oranı olduğu için satış ofislerinin gün boyu çaldığını belirten Kuzu, satışlarında aynı oranda artış yaşadığını bildirdi. Müşterilerin ilk sorularından birisi genel bahçe kullanım detayları ve ödemeleri beklenen aidat tutarı olmakta. Yaşanan depremler ve ardından gelen pandeminin özellikle kişileri bahçeli konutlara yönlendirdiğini söyleyen başkan, kampanya sayesinde bahçeli ev alımlarında da uygun fiyatların yakalandığını söylemeden geçmedi.