Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut tercihlerinde tüketicilerin yeni kriteri: Fiber İnternet

Konut tercihlerinde kriter haline gelen fiber internet, ev alırken tüketicilerin ilk ilgi alanı haline geliyor. Satılık konutlara değer katan fiber internet, özellikle pandemi dönemi sırasında yaygınlaştı. Tüketici istekleri arasında yer alan hızlı internet, konutların satılmasında büyük rol oynuyor.

Konut tercihlerinde kriter değişti

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığı, sosyal izolasyon tedbirleri kapsamında tüketici isteklerinin değişmesine neden oldu. Konut tercihlerinde kriterlerin değiştiğini gören emlak sektörü, hızla müşterilerin istekleri doğrultusunda hareket etmeye başladı. Müstakil, geniş ve balkonlu evlerin öne çıktığı süreçte, artık fiber internet teknolojisi de aranıyor.

Yüksek hızda internet arayışının konut tercihlerine yansıdığı görülürken, yabancı ekonomi dergileri tarafından yayımlanmış araştırma verileri tüketici tercihlerinin fiber teknolojisinden yana olduğunu gösterdi. “High-speed Internet access and housing values” konu başlığı ile yapılan araştırma, tüketicilerin fiber optik altyapısına sahip konutları tercih ettiğini ortaya çıkardı.

Katılımcıların fiber optik kadar balkon ya da kapalı otopark tercihlerini öne çıkardığı görülürken, isteklere yanıt verebilen konutlarda değer artışı görüldü.

Turkcell ışık hızında internet ile tanıştırdı

Turkcell, pandemi süresi boyunca fiber müşteri sayısında gündüzleri yüzde 90 oranlı artış yaşadığını belirtti. İnternet kullananların akşam trafiğini yüzde 30’lara kadar çıkarttığı belirtilirken, Turkcell’i tercih edenler yüzde 70 artışa neden oldu.

Fiber optiğe olan yatırımın daha iyi bir noktaya geldiğini belirten Turkcell Kurumsal ve Ev Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata;

“Pandemi süresince artış yaşayan fiber optik teknoloji, yüksek hızlı internet ile hayatları kolaylaştırdı. Altyapı sayesinde sunulan ışık hızı bu dönem içerisinde konut satın alma ve kiralama kriterleri arasında etkileşim gösterdi. Fiber internetin artık elektrik, su ve ısınma altyapılarından hemen sonra, dördüncü temel altyapı haline geldiği görülmektedir. Bugüne dek yapılan araştırmalar fiber internette altyapının ve beraberinde getirmiş olduğu mobil şebekenin konutlara değer kattığı tespit edildi. Türkiye’nin emlak sektöründe de fiberin fark yarattığı ve rekabeti arttırdığı söylenebilir. Özellikle pandemi dönemi ve sonrasında evden çalışma ve eğitim alma durumlarına her an hazırlıklı olabilmek adına fiber altyapıya sahip evler, tercih sebebi olmaya başladı. Bu anlamda Türkiye, dünya ile aynı anda gerçek fiberle Turkcell sayesinde tanışmıştır. Müşterilerin pandemi süresince fiber internet kullanım alışkanlıklarında öğle saatlerinin değişim yaşadığı kaydedildi. Gündüz internet kullanım trafiğinin yüzde 90 kadar arttığı, akşam saatlerinin ise yüzde 30 seviyelerinde kaldığı fark edilmiştir. Aynı zamanda fiber kullanmak isteyen müşterilerinde oluşturduğu talep sayısında yüzde 70 artış yaşandı.” dedi.

Oluşan taleplere yanıt vermeye hazırlanıyorlar

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) süresince fiber internet teknolojisine yönelim sağlayan müşteriler talep artışına neden oldu. Turkcell Kurumsal ve Ev Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata ise yaptığı açıklamada bu artışın yüzde 70 oranında görüldüğünü belirtti.

Mart ayından bu yana değişen tüketici isteklerine yanıt vermek için çalışmalara başladıklarını belirten Ceyhun Özata, konutların değerini arttıracak pek çok ürünün hayata geçirileceğinin altını çizdi.

Emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.